Leestip

5 Moderne Talen Mater Dei: 'Wij lezen het liefst in het Engels'

© Muntpunt
24/07/2024

Een druilerige namiddag is de perfecte achtergrond voor een gedachtewisseling over lezen met de leerlingen en hun leerkracht Engels, Lies Dierickx. Al gaan ze naar school in Brussel, de meesten wonen in de rand. Maar de leerlingen zijn lovend over de veelzijdige hoofdstad, vooral over het cultuur- en winkelaanbod. Ze nemen plaats in een cirkel en al snel ontwikkelt zich een geanimeerd gesprek.

De titel van hun richting liegt er niet om: ze volgen maar liefst vier of vijf talen. In de lessen Duits en Spaans ligt de focus nog op woordenschat en grammatica, maar in het Nederlands, Frans en Engels worden boeken gelezen, geanalyseerd en besproken.

door Linda Teirlinck

Wie is 5 Moderne Talen Mater Dei?

  • Naam: 5 Moderne Talen Mater Dei Instituut Sint-Pieters-Woluwe
  • Trekker: Lies Dierckx (leerkracht Engels)
  • Komen samen: tijdens de gezamenlijke lessen Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans, 13u per week
  • Aantal leden: 15: Ainoa, Alexander, Alexandra, Alissa, Alix, Celeste, Clara, Dianthe, Emeline, Gabrielle, Louise, Lucie, Oumama, Saskya en Selena

Zijn jullie door de keuze voor een taalrichting meer beginnen te lezen? Of lazen jullie al veel en hebben jullie daarom voor deze richting gekozen?

Clara, Dianthe, Alissa, Saskya, Gabrielle, Emeline: (snel) "Wij lezen veel en graag! De keuze voor een studierichting staat hier los van. Het is sowieso iets wat we allemaal graag doen in onze vrije tijd."
Oumama: "Ik lees wel meer sinds ik in deze richting zit."

In welke talen lezen jullie graag?

Dianthe: "Ik lees vooral in het Engels en Nederlands."
Saskya: "Ik in het Frans en het Engels, en ik lees ook vaak poëzie. De Nederlandse taal spreekt mij minder aan."
Alissa: "Mijn thuistaal is Spaans en dus lees ik graag in het Spaans. Daarnaast kies ik vooral voor Engelstalige boeken omdat ik het zo een mooie taal vind."
Ainoa: "De Franstalige literatuur kreeg ik van thuis mee. Engelstalige boeken lees ik vanwege het grote aanbod en om mijn Engels te verbeteren."
Alexander: "Ook ik lees het liefst in het Engels omdat ik veel game en hierdoor al een grote Engelstalige woordenschat heb."

“Ik krijg inspiratie via vrienden, Goodreads en BookTok."

Dianthe

Gaan jullie naar de bibliotheek of kopen jullie liever boeken?

Allen: "We lezen liever papieren boeken dan e-boeken. Sommigen van ons verkiezen de bibliotheek, anderen kopen boeken liever zelf."
Dianthe, Alissa, Saskya: "Wij kopen boeken omdat we ze dan kunnen herlezen of er mooie passages in kunnen aanduiden."

Wat zijn voor jullie de ingrediënten van een goed boek?

Clara: "Ik ben fan van thrillers. Een goed boek is voor mij vooral spannend en vlot geschreven."
Alexander: "Voor mij is actie belangrijk. Er moet vaart in zitten."
Ainoa: "Een verhaal is goed als het me aanspreekt vanaf de eerste bladzijde."
Emeline: "Een beetje romantiek in een boek trekt mij aan."
Alix: "Mijn favoriete genre is fantasy."

ef5db856-7vds2279-materdei.jpg

Hoe kiezen jullie een boek?

Dianthe: "Sommige van mijn vrienden hebben dezelfde smaak qua boeken. Daarmee wissel ik tips uit. Ook via Goodreads en BookTok doe ik inspiratie op."
Clara: "Als een boek mij goed beviel, zoek ik naar andere boeken van dezelfde auteur. Maar ik ontdek ook graag nieuwe schrijvers."
Saskya: "Ik volg enkele Franstalige auteurs en lees telkens hun nieuwste boek."
Gabrielle, Emeline: "Een mooie cover trekt aan."
Ainoa: "Door de info op de achterflap weet ik of een boek mij zal interesseren."
Alissa, Alix: "Via BookTok krijg ik dikwijls nieuwe ideetjes. Alle boeken die daarop besproken worden, zijn wel Engelstalig."

Waarom tipten jullie ‘Wander in the Dark’ van Jumata Emill?

Allen: "We kozen het boek vooral omdat het spannend is, wat we allemaal appreciëren in een boek. Voor de rest lopen onze smaken nogal uiteen, dus deze titel was een goed compromis."

Wat vonden jullie van het boek? Waarom zouden jullie het aanraden?

Saskya: "Het is een goede mix tussen een spannend verhaal en verschillende interessante thema’s zoals racisme en de invloed van sociale media. De schrijfstijl en het gebruik van straattaal door sommige personages was wel moeilijk te lezen."
Alexander: "Dat vond ik net heel goed. Zo kwamen de personages tot leven. Als je naar Amerikaanse muziek luistert, herken je trouwens veel van de gebruikte uitdrukkingen. Ik lees niet zo veel maar dit boek boeide mij echt vanaf het begin."
Alix: "Ja, die straattaal vond ik ook heel gepast."
Gabrielle: "Het is zo spannend dat ik steeds verder wou lezen om het vervolg te ontdekken. De afwisseling van het vertelperspectief tussen de twee halfbroers, Marcel en Amir, is goed bedacht en interessant. Maar voor mij hadden de achterliggende thema’s wel wat minder uitgewerkt mogen zijn. Ze vertragen het verhaal te veel."
Ainoa: "Ik ben het hiermee eens. Ik had het moeilijk met die mix van twee genres; een thriller en een sociaal geëngageerde roman."

95078e9e-wanderinthedarkjumataemill5.jpg

Getipt voor jou

Wander in the Dark • Jumata Emill

In this pulse-pounding thriller, two brothers must come together to solve the murder of the most popular girl in school after one of them is caught fleeing the scene of her death.

Clara: ‘Ik lees veel thrillers en dit boek zou ik niet enkel als thriller omschrijven. Het is wel spannend, want het gaat over een moord en een zoektocht naar de moordenaar. Maar de verschillende personages zijn goed beschreven en komen heel echt over door de manier waarop ze praten. De thema’s die besproken worden, maken er toch een ander soort boek van.’
Dianthe: ‘Dat vind ik ook. ‘Wander in the Dark’ is relevant door de maatschappijkritiek en ideeën over racisme in New Orleans. Ik had niet verwacht zoveel bij te leren over de behandelde onderwerpen.’
Alissa: ‘Ja, die thematiek is goed beschreven en ergens ook herkenbaar en actueel. Je ontdekt het verschil tussen de rijkere en armere jongeren: blijkbaar is er weinig sociale mix in de vriendenkringen en leerlingen van bepaalde scholen in de Verenigde Staten. Ik denk dat dit minder het geval is bij ons, maar ik kon me toch minder identificeren met bepaalde personages en vraag me af of dit kwam omdat ze uit een ander milieu komen.’
Alexandra: ‘Gelukkig hadden we net geleerd over het Amerikaanse onderwijssysteem. Die info kwam goed van pas als achtergrond bij dit boek.’
Emeline, Oumama: ‘De verschillende thema’s spraken ons ook aan en het einde was echt verrassend! Maar we gaan dat hier niet verraden – jullie moeten het boek zelf maar lezen!’

Extra boekentips:

  • De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine (Ransom Riggs)
  • De roos uit het beton (Angie Thomas)
  • Middernachtbibliotheek (Matt Haig)
  • Op het einde gaan ze allebei dood (Adam Silvera)
  • Schildpadden tot in het oneindige (John Green)
  • The Hate U Give (Angie Thomas)
insamenwerking_muntpunt_debib.png

Ontdek de boeken, lees de interviews, verken de activiteitenkalender en blader door het gratis zomermagazine via muntpunt.be/1stad19boeken en brusselsebibliotheken.be.

Reeks: 1 Stad, 19 Boeken

Lezen is fijn, samen lezen is heerlijk! De hele zomer lang zetten de Brusselse bibliotheken 19 topboeken in de kijker, mee gekozen door vijf Brusselse leescommunity's. Wekelijks nieuwe leestips.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni