De Brusselse opera- en theatermaker Lisaboa Houbrechts maakt en toont werk in binnen- en buitenland. Maar ook op vrije momenten reist ze graag, op zoek naar leven, landschappen, muziek en inspiratie.


©
Thomas Ost
Opera- en theatermaker Lisaboa Houbrechts: ‘Vrij reizen is nog steeds een privilege'
Lees ook: Lisaboa Houbrechts: 'Als we de menselijke tragiek zouden erkennen, zou er minder geweld zijn'
Lisaboa Houbrechts is net weer in Brussel na een reis naar Griekenland. Daar bezocht ze Delphi, dat in de klassieke oudheid al een mythische reputatie had. “Voor elke nieuwe voorstelling ga ik op reis. Die reis is dan als een atelier waar ik inspiratie opdoe en zaken onderzoek, maar ook een mogelijkheid om me door mijn intuïtie te laten leiden naar plekken en mensen die weer naar heel andere gebieden en ideeën leiden.”
"Voor elke nieuwe voorstelling ga ik op reis. Die reis is dan als een atelier waar ik inspiratie opdoe en zaken onderzoek, maar ook een mogelijkheid om me door mijn intuïtie te laten leiden naar plekken en mensen die weer naar heel andere gebieden en ideeën leiden"
Opera- en theatermaker
Houbrechts heeft het daarbij ook over de geografie van verhalen. “Het is een ongelofelijke ervaring om de landschappen te zien waar de Griekse beschaving en de tragedies zijn ontstaan. Bijna in elk van die tragedies komt het orakel van Delphi voor. Oedipus kreeg er zijn lot te horen, dat hij daarna vergeefs bevocht. De Apollo-tempel, waar de Pythia de toekomst voorspelde, staat er. In Mycene stond dan weer het paleis van Agamemnon. Ik werk momenteel aan Elektra, Strauss’ opera over Agamemnons dochter. Dan doet het toch wel iets om die berg te beklimmen, en vanaf de restanten van die akropolis het rotsachtige droomlandschap te overzien. Alsof je door een schilderij wandelt. Voor Vake Poes legde ik destijds de kruisweg in Jeruzalem af met Bachs Matthäus-Passion in mijn oren. Je voelt er de muziek door je voeten trekken op weg naar de Heilige Grafkerk, en hoe de geschiedenis vervlochten is met de tragische werkelijkheid van vandaag.”
Houbrechts maakte ook een stuk over Pieter Bruegel, en weet hoe die tijdens en na zijn reis door Italië landschappen opnam, vermengde en verzon om tot een droomgeografie te komen. Reizen kan ook aanvoelen als een spirituele pelgrimstocht. “Je vindt je weg in andere talen en gewoontes, en komt zo tot nieuwe rituelen.”
In de KVS presenteert Houbrechts deze maand haar versie van Bertolt Brechts Moeder Courage, over een vrouw die in de zeventiende eeuw levensmiddelen verkocht aan soldaten in een oorlog die haar kinderen het leven zou kosten. In het stuk speelt Aydin Isleyen mee, een sazspeler die ze ontmoette toen hij in Griekenland op straat speelde. “Hij is een vluchteling van de Koerdische gemeenschap die in Syrië meevocht tegen IS, dus zijn verhaal resoneert met dat van Moeder Courage. Helaas was het een heel gedoe om Aydin naar Brussel te halen en hem mee te laten reizen. Wat duidelijk maakt dat vrij reizen een privilege is.”
Lisaboa Houbrechts' bewerking van Bertolt Brechts Moeder Courage speelt van 20 tot en met 22/2 in de KVS BOL, kvs.be
Lees meer over: Schaarbeek , Podium , Lisaboa Houbrechts , Moeder Courage , Bertolt Brecht , KVS , reizen