De rooftopbar The Beerlab profileert zich als de nieuwe tempel van het Belgische bier, maar stelt ondanks de uitstekende locatie meer dan teleur: het is antireclame voor de nationale brouwkunst.
The Beerlab: antireclame voor onze nationale brouwkunst
De prachtige renovatie van de Beurs maakte ons nieuwsgierig naar de bar op het dak van het gebouw. Ondanks de verleidelijke pitch – een kaart met meer dan 150 bieren, waarvan 49 van het vat, een record in de stad? – hebben we even gewacht voordat we erheen gingen. Omdat we het voorgevoel hadden dat een bezoek op een teleurstelling zou uitdraaien? Misschien. Maar ook om het team de tijd te geven om zich in te werken. Helaas.
Laten we, om niet meteen een desastreus beeld te schetsen van deze kille, onpersoonlijke plek, eerst vermelden wat de schade nog enigszins beperkt. Ten eerste is dat de ligging. Het dak, dat uitkijkt op het stadhuis, is versierd met een imposante beeldengroep en biedt een prachtig uitzicht op het centrum van de stad, met in de verte ook het Justitiepaleis. Dit is, kortom, de perfecte plek voor toeristen die een selfie willen nemen. Ten tweede is er de warme ontvangst door het vriendelijke barpersoneel. Een derde punt is er niet, vanaf hier gaat het bergafwaarts.
We konden onze ogen niet geloven toen we de bierkaart zagen. Het was alsof we terug in de tijd stapten, alsof er tussen 1990 en 2024 niets was gebeurd. Het aanbod biedt een louter industriële versie van ons brouwerfgoed.
Eerlijk gezegd konden we onze ogen niet geloven toen we de bierkaart zagen. Het was alsof we terug in de tijd stapten, alsof er tussen 1990 en 2024 niets was gebeurd. De craftbeerbeweging? Vergeten. De brouwerijen die het Belgische brouwerijlandschap vernieuwden, zoals De Ranke, Brasserie de la Senne of Dupont? Het is alsof ze nooit hebben bestaan. Ook was er geen spoor van Brusselse referenties zoals Brasserie de la Mule, En Stoemelings, het historische Cantillon of zelfs L'Ermitage.
De lobbygroep Belgische Brouwers, die het project aanstuurt, brengt een industriële versie van ons erfgoed: Leffe (5,90 euro voor 33 cl), Liefmans On the Rocks (5,70 euro voor 33 cl), Jupiler (4,70 euro voor 33 cl). Een ramp voor het 'land van het bier.' Help! Ten einde raad vroegen we om een bitter bier met body. De voorgestelde St-Feuillien (6,40 euro), waterig en vlak, voldeed niet aan de vraag.
De lekkere worst (9 euro) en de olijven (4 euro), correct maar koud, volstonden niet om van mening te veranderen. Je komt hier beter voor een glas wijn, zoals de zeer goede Tète Blanche van Nicolas Grosbois voor 5 euro. Beter wordt het hier niet.
Anspachlaan 80, Brussel, Instagram: thebeerlab.brussels
Lees meer over: Brussel-Stad , Resto & Bar , rooftopbar , beurs , The Beerlab , Belgian Beer World , Brusselse brouwers , review