De driekoningentaart van bakkerij Boulengier in Sint-Gillis is uitgeroepen tot de beste van Brussel. Hermine uit Elsene en Fiston uit Sint-Lambrechts-Woluwe maken het podium compleet.
Beste duurzame driekoningentaart vind je bij Boulengier in Sint-Gillis
De competitie stond open voor alle ambachtelijke bakkerijen in Brussel en werd georganiseerd door Mingle, een adviesbureau voor duurzame voeding, in samenwerking met Tartine et Boterham, de gids voor ambachtelijke bakkerijen en patisserieën in Brussel en Wallonië.
"Dit hadden we echt niet verwacht. We zijn heel trots en ontzettend blij. We strijden al lange tijd om het ambacht en de duurzaamheid bij Boulengier te behouden. Dit is een mooie erkenning," aldus Marc Paeps, een van de mede-eigenaren van de bakkerij in Sint-Gillis.
Spelregels
Om deel te mogen nemen aan de competitie moesten minstens drie van de vijf ingrediënten van de driekoningentaart Belgisch, biologisch en/of ambachtelijk zijn: meel, eieren, boter, amandelen en bonen. De deelnemers ontvingen meer punten als vier of vijf van de ingrediënten aan minstens één van deze criteria voldeden. Zo is het bijvoorbeeld moeilijker om amandelen te vinden die aan de voorwaarden voldoen, omdat die vaak uit het buitenland komen. Bovendien was het verboden om amandelaroma of margarine te gebruiken.
In totaal streden 14 patissiers mee, en hun creaties werden op 15 december in een blinde proeverij beoordeeld door een jury van acht journalisten en culinaire persoonlijkheden uit Brussel. De beoordeling gebeurde op basis van het uiterlijk, de vulling, het bladerdeeg, de smaak, maar ook de duurzaamheid van de gebruikte producten.
"Het is opvallend dat mensen het hele jaar door letten op de kwaliteit en duurzaamheid van wat ze eten, maar zodra de feestdagen beginnen, sluiten ze hun ogen... Waarom? Er zijn veel dure driekoningentaarten die gemaakt worden met producten van lage kwaliteit. Mijn doel is te laten zien dat het mogelijk is om ambachtelijk, duurzaam en lekker te zijn," legt Noémie De Clercq, oprichter van Mingle, uit. Ze hoopt de wedstrijd in de toekomst op nationaal niveau voort te zetten.
Lees meer over: Sint-Gillis , Resto & Bar , driekoningentaart , boulengier , Fiston , Hermine , Mingle , Tartine et Boterham