Draft Granola

Made in BXL (5): Draft Granola tovert overgebleven biergraan om in knapperig ontbijt

Matisse Van der Haegen
18/12/2024

Tussen de grootbanken en hotelketens veroveren ook enkele kleine voedingsproducenten hun plekje onder de Brusselse zon. BRUZZ dook in de korte keten en ging op zoek naar bloeiende bedrijfjes die de hoofdstad met hun eigen niche op de (menu)kaart zetten. Vandaag: Draft Granola dat met geüpcyclede ontbijtgranen langzaam de Brusselse hotelsector inpalmt.

Met uitzondering van groezelige festivalgangers vinden de meeste mensen de combinatie van bier en ontbijt geen match made in heaven. Toch is dat exact waar Boris Theunissen zo’n twee jaar geleden aan dacht toen hij als hobby bier begon te brouwen.

Daarbij bleef namelijk heel wat "draf" of "restgraan" over. In het begin van het brouwproces worden graankorrels geweekt in water waarbij het zetmeel wordt omgezet in suikers. De heldere, zoete vloeistof die overblijft vormt de basis van het bier, maar het bezinksel – de draf – wordt weggefilterd.

6aa8df85-mixcollage-18-dec-2024-03-00-pm-1784.jpg

Draft Granola 

| Boris Theunissen en Minnie Daels.

"Brouwerijen gooien dat massaal weg. Per 20 liter bier belandt zo’n 5 kilo draf in de vuilnisbak”, vertelt Theunissen. “Dat verbaasde me omdat dit op zich een perfect eetbaar en bovendien erg gezond ingrediënt is.”

Samen met zijn partner Minnie Daels begon hij daarop te experimenteren en te zoeken naar mogelijke toepassingen. Na onder meer brood en pizza te hebben geprobeerd, bleek de draf-granola een voltreffer. “Doordat we in onze granola een deel van de haver vervangen door draf, wordt die extra crunchy en krijgt hij ook een soort natuurlijke ‘graanachtige’ smaak. Momenteel bestaat 17 procent van onze granola uit draf”, aldus Daels.

Een ander voordeel is het feit dat je iets hergebruikt dat anders in de vuilnisbak zou belanden, voegt Theunissen toe. “Hoewel we natuurlijk nog maar op kleine schaal werken, hebben we zo sinds het begin (januari 2023, red.) al een ton draf geüpcycled.”

b9f4dc5c-draftgranola3.jpg

Draft Granola 

12 uur drogen

Momenteel werken Daels en Theunissen samen met de brouwerijen La Source en DrinkDrink die een deel van hun draf aanleveren. Dat graan moet eerst zo'n 12 uur op een lage temperatuur drogen alvorens het verwerkt en gebakken kan worden met de andere ingrediënten.

Draft Granola maakt momenteel smaken met rood fruit en chocolade, honing en amandelen en tropisch fruit en appel. Daarbij focust het merk ook op lokale partnerschappen en recyclage. Zo wordt de honing van Draft Granola aangekocht bij Bees-Api en komt de chocolade van onverkochte resten bij Concept Chocolate.

Lees verder onder de foto.

0c95e730-draftgranola2.jpg

Draft Granola 

Hotels

Momenteel kunnen klanten Draft Granola online kopen alsook in de winkels van Delitraiteur en enkele speciaalzaken. Daarnaast is het merk ook te vinden bij een achttal brunchbars, maar zijn hotels veruit de grootste afnemers.

“We werken met een zestal hotels in het centrum samen die onze granola in bulk kopen”, aldus Theunissen. “Ons product werkt daar erg goed omdat zij echt inzetten op de Brusselse identiteit ervan. Bier en chocolade werken goed bij toeristen.”

In 2023 draaide Draft Granola een omzet van 27.000 euro, goed voor een winst van 14.000 euro. Theunissen en Daels die beiden ook nog halftijds werken, respectievelijk als monteur en in de horeca, willen nu geleidelijk opschalen.

“We willen ons vooral focussen op de hotelsector en werken momenteel aan een grote deal met een keten die actief is in België, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië”, klinkt het. “Op de écht lange termijn dromen we van een eigen restaurant waar we zelf ons bier brouwen en die draf dan gebruiken voor brunches in de ochtend en pizza in de avond.”

Made in BXL

Tussen de grootbanken en hotelketens vinden ook kleine voedingsproducenten hun plekje onder de Brusselse zon. BRUZZ dook in de korte keten op zoek naar bloeiende bedrijfjes.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni