Philippe Bormans, CEO voetbalclub Union-Saint-Gilloise

| Philippe Bormans (foto) werd in de zomer van 2018 aangesteld als nieuwe CEO van Union.

Bormans (CEO Union): ‘Kans is reëel dat clubs in de toekomst geen bank meer vinden’

Godfried Roelant
© BRUZZ
08/10/2019

Belgische voetbalclubs hebben steeds meer moeite om een rekening te openen bij een bank. De sector wantrouwt de voetbalwereld en het grof geld dat erin omgaat. “Dat is problematisch”, zegt Philippe Bormans, CEO van Union, aan BRUZZ. “Wij zijn nooit in opspraak gekomen, maar kregen een jaar geleden van onze toenmalige bank wel het bericht dat we niet langer welkom waren.”

Operatie Propere Handen, ofwel het grootschalig onderzoek naar witwaspraktijken en financieel gesjoemel, legde bijna een jaar geleden een bom onder het Belgische voetbal. De resultaten van die doorlichting straalden af op de volledige voetbalwereld en bezorgden de clubs een negatief imago.

“De gevolgen daarvan zijn nog altijd voelbaar”, zegt CEO van Union Philippe Bormans aan BRUZZ. “De bankensector keert de clubs de rug toe. Een jaar geleden kregen wij van onze financiële instelling te horen dat we niet langer welkom waren.”

‘Tikkende tijdbom’

Union vond uiteindelijk een andere bank waar het terecht kon en kwam voor de betalingen van het personeel en de spelers nooit echt in de problemen. Maar volgens Bormans is er dringend nood aan een structurele oplossing.

"Er moet overleg komen tussen de bankensector en de voetbalwereld om het vertrouwen te herstellen. Want op dit moment ben je als club mét kapitaal slechter af dan zonder”

Philippe Bormans, CEO Union

Philippe Bormans, CEO voetbalclub Union-Saint-Gilloise

“Anders is de kans reëel dat clubs in de toekomst zonder bank komen te zitten. De huidige situatie is een tikkende tijdbom. Er moet overleg komen tussen de bankensector (Febelfin, red.) en de voetbalwereld om het vertrouwen te herstellen. Want op dit moment ben je als club mét kapitaal slechter af dan zonder.”

Transparantie

Bormans toont tegelijkertijd ook begrip voor de houding van de banken. “Voetbalclubs zijn een rariteit in de financiële wereld. Het zijn meestal verlieslatende bedrijven die geruggesteund worden door extern kapitaal, dat vaak nog eens afkomstig is uit het buitenland. Dat wekt argwaan, waardoor banken hun handen er liever vanaf houden, zeker nu de rente op spaargeld negatief is. Ze hoeven ook geen enkele uitleg te geven voor de stopzetting van een samenwerking.”

"Wij willen uiteraard mee zoeken naar een oplossing, maar zij gaan in de eerste plaats zelf hun manier van werken moeten aanpassen”

Karel Van Eetvelt, overkoepelende bankenfederatie Febelfin

Bij de overkoepelende bankenfederatie Febelfin laken ze op hun beurt het gebrek aan transparantie bij de clubs. “Als een bank beslist om niet langer in zee te gaan met een club, is dat meestal omdat er onduidelijkheid is over de oorsprong van het geld."

"Een bank doet dat niet zomaar. De clubs willen dat er snel een mentaliteitswijziging komt bij de banken. Wij willen uiteraard mee zoeken naar een oplossing, maar zij gaan in de eerste plaats zelf hun manier van werken moeten aanpassen”, zegt Karel Van Eetvelt van Febelfin aan VRT NWS.

Union zegt alvast dat het daartoe bereid is. "Wij leggen sowieso al alles op tafel voor de licentiecommissie, dus transparantie is voor ons geen enkel probleem”, aldus Bormans nog.

Sport op BRUZZ

In Sport op BRUZZ verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Sport , Economie , Sport op BRUZZ , Philippe Bormans , CEO Union , 'Propere Handen' , bankensector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni