In maart werden de bouw en uitbating van het Eurostadion op de Heizel toegewezen aan het consortium BAM/Ghelamco. Sindsdien doken er alleen maar problemen op in het dossier. “Het project werd aanbesteed voor het rond was. Hebben ze de kar niet voor het paard gespannen?,” vraagt Wim Lagae, sportmarketeer van de KU Leuven, zich af.
Jaaroverzicht: Eurostadion voor Ghelamco, maar 'nog veel knelpunten'
Het geplande nationale stadion op Parking C moet de thuishaven worden van zowel de Rode Duivels als van voetbalclub Anderlecht, die nood heeft aan uitbreiding. Opdat er tijdens Euro 2020 vier EK-wedstrijden zouden kunnen gespeeld worden, moet het ruim 60.000 zitjes tellen en over vier jaar klaar zijn.
Intussen blijkt het dossier nog vol angels te zitten. In juni leken de onderhandelingen tussen Stad Brussel, Ghelamco en RSC Anderlecht helemaal rond: de Stad gaf Parking C voor één euro in erfpacht aan Ghelamco, bovendien zou de Stad jaarlijks vier tot vijf miljoen euro betalen voor onder meer een infokiosk en gratis zitjes. Anderlecht zou vanaf 2019 zijn intrek nemen in het stadion en daarvoor jaarlijks een stevige huurprijs betalen aan Ghelamco. Eind september trok Anderlecht zich plots terug om een maand later toch weer mee te doen. Maar tot op heden is er nog altijd geen volledig akkoord.
Wat zijn de grootste knelpunten in de onderhandelingen?
Wim Lagae: “Anderlecht is pas in de zomer echt gaan rekenen. Hoe krijg ik dit project rendabel? Hoe zullen de parkinginkomsten verdeeld worden tussen uitbater en huurder, hoe de boardingsponsoring? De club beseft dat ze huur moet gaan betalen zonder daar iets duurzaam voor terug te krijgen. Ze wordt geen mede-eigenaar van het stadion, zoals AA Gent, dat zich stap voor stap inkoopt in de Gentse arena. Maar vraag is of Ghelamco nog bereid is om de afspraken te wijzigen.”
“Ander discussiepunt betreft de architectuur en geplande capaciteit. Anderlecht trekt nu op volle capaciteit 22.000 toeschouwers. Met een nieuw stadion kan dit aantal wellicht uitgebreid worden tot 30.000, misschien 40.000, maar nooit meer. Het Eurostadion wordt, met 62.000 zitjes, op maat gemaakt van de UEFA, maar is het ook op maat van Anderlecht? Het is alsof ze in een te grote villa gaan wonen, waar ze bovendien geen eigenaar van zijn.”
Het is dus nog niet helemaal duidelijk hoe het stadion er uit gaat zien. In afwachting kan de bouwvergunning niet aangevraagd worden.
Lagae: “Dat is zo. En ook op dat vlak wacht er een ferme procedureslag, met buurtcomités die het stadion niet zien zitten. De Raad van State heeft zopas het naburige Neo-project deels afgekeurd. De vergunningen voor het stadion moeten aangevraagd worden in Vlaanderen want Parking C ligt op Vlaams grondgebied. Vlaanderen blijft ondertussen pleiten voor een oplossing mét een atletiekpiste. Dat maakt het dossier nog complexer.”
Is de timing überhaupt nog haalbaar?
Lagae: “Het wordt geen eenvoudig verhaal. Vraag is ook hoe de Uefa hier tegenover staat. Die heeft Brussel als speelstad geselecteerd op basis van een hypothetisch project. Veel problemen dus, maar wel een spannend dossier om te volgen.”
Jaaroverzicht 2015
Lees meer over: Sport , Jaaroverzicht 2015
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.