Sportcolumn David Steegen: De jeugd is de toekomst
Lees ook: Sportcolumn David Steegen: Lilicup
Zijn invalbeurt op Cercle bewijst uit welk houtsoort hij gesneden is. Mahonie. Ijzersterk, altijd met de borst vooruit voetballend. Rode Ster is zowat het Anderlecht van de Balkan. Volle stadions en een assertief publiek. Sporting Anderlecht heeft het, onder het tienjarig sportief bewind van Herman Van Holsbeeck, nooit anders gedaan. Nicolas Pareja, Lucas Biglia, Mati Suarez… Allemaal ietwat duur aangekocht op jonge leeftijd om met een meerwaarde te verkopen. Anderlecht is een opleidingsclub voor de grote voetballanden. Als paars-wit tegen Paris-Germain geloot wordt in de Champions League, moet het werken met bijna de helft van de aankoopprijs van één enkele speler uit de lichtstad, hun duurste spits, Edinson Cavani. Hij heeft vierenzestig miljoen euro gekost. Sporting moet een volledige club runnen met bijna de helft van dat bedrag, vijfendertig miljoen.
De denkoefening is eenvoudig. RSCA maakt de sterren zelf. Met dank aan de lokale overheden. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de gemeente. RSCA is niet aan haar proefstuk toe. Romelu Lukaku, Vincent Kompany, Dennis Praet, Chancel Mbemba en Massimo Bruno hebben de voorbije seizoenen het eerste elftal gehaald. Ambassadeurs van voetballend Brussel. Leander De Doncker en Michael Heylen zijn hun opvolgers, inmiddels volwaardige kernspelers. De jonge wolven van Neerpede, Anderlecht.
De grootste exponent is Yoeri Tielemans. Sinds zijn vijfde levensjaar verdedigt hij de kleuren van Sint-Guido, de patroonheilige van Anderlecht. Sommige Anderlechtwatchers gewagen van een nieuwe Vincent Kompany. Rustig blijven. Tielemans komt er wel, maar is er nog lang niet. Misschien is zijn achtergrond het best te vergelijken met die van Paul Van Himst. Tielemans is opgegroeid in Sint-Pieters Leeuw. Hij loopt school in het Sint-Guido-Instituut. Hij heeft nooit een andere club gekend dan RSC Anderlecht. Net zoals de speler van de eeuw van paars-wit.
Wie beweert dat RSC Anderlecht een vedetteclub is, dwaalt. RSCA leidt de beste jongeren op, totdat ze de volle wasdom bereikt hebben. De andere Belgische topclubs delen de visie. Nooit eerder hebben zoveel jonge talenten hun debuut gemaakt in eerste klasse. Het Belgische voetbal gaat vooruit. De Belgische nationale ploeg is, de marktwaarde per speler opgeteld, meer waard dan de Engelse. Brussel is de kweekvijver. Het enige wat ontbreekt, is infrastructuur. Een volwaardig, modern stadion dat de noden van de moderne voetballiefhebber ledigt. Acht, het gaat nog zo slecht niet met het Belgische en Brusselse voetbal.
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht
David Steegen
Lees meer over: Anderlecht , Sport , David Steegen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.