Sportcolumn David Steegen: Oranje
Lees ook: Sportcolumn David Steegen: Lilicup
RSC Anderlecht heeft altijd iets gehad met Nederland en met Nederlanders. De speelstijl en het zelfbewuste. Mooie successen, waarschijnlijk de absoluut onvergetelijke, werden behaald met jongens 'van boven de Moerdijk', Robbie Rensenbrink en Arie Haan.
Haan werd opgeleid door Ajax Amsterdam en trainde op jonge leeftijd al met grootheden als Piet Keizer en Johan Cruijff. Toen hij als zevenentwintigjarige in Brussel arriveerde, had de middenvelder al vier titels, drie Europabekers voor landskampioenen en één intercontinentale beker op zak. Haan is een winnaar. Hij beweert dat de halfzachte Belgische mentaliteit destijds belette dat de club ooit een Europabeker 1 (de huidige Champions League) won.
Haan is ook een aantal keer coach geweest van Anderlecht. Op 16 april 1986 bereikte RSCA onder zijn leiding de halve finale van de Europabeker met de grote oren, de beker voor landskampioenen. Paars-wit botste er op de erg sterke Roemeense kampioen, Steaua Boekarest. De uitgelezen kans om de enige Europabeker te winnen die Sporting nog altijd niet gewonnen heeft. En waarschijnlijk nooit meer zal winnen.
De heenwedstrijd eindigde in het voordeel van Anderlecht, maar de terugwedstrijd was ontluisterend. Steaua was enorm sterk. Voor de nostalgici: Bölöni, die nog een blauwe maandag voor het ter ziele gegane Racing Jet heeft gevoetbald, Stoica, de vader van Alin, Piţurcă en Lăcătuş. Duckadam op goal. Op dat ogenblik was Steaua Boekarest niet zo'n grote naam in Europa, maar de afwezigheid van de Engelse clubs - voor enkele jaren uitgesloten van internationaal voetbal door het Heizeldrama van het jaar voordien - zorgde ervoor dat zowel Anderlecht als Steaua zo ver kon doorstoten. Het Anderlecht van Haan, met Morten Olsen, Luka Peruzović, Enzo Scifo, Juan Lozano en Franky Vercauteren, was niet opgewassen tegen het Roemeense geweld. 3-0 en uitgeschakeld.
Als speler was Haan een echte Hollander. Een leider. Veel doorzicht, aanvallend, uitstekende lange bal in de voeten en een geweldig schot. Hij zou zes jaar blijven en veel succes helpen te oogsten: een kampioenstitel, een nationale beker, twee Europabekers voor bekerwinnaars en twee Supercups. Toch werd zijn verblijf in de hoofdstad overschaduwd door de moeilijke relatie met Robbie Rensenbrink. Twee verschillende karakters, maar de koppigheid deelden ze. Het meningsverschil ontstond bij de nationale ploeg. Bij Oranje rommelt het altijd, zelfs als het goed gaat. Robbie was populairder. Een scorende spits. Een introverte jongen. Hij was bijzonder karig met woorden, maar wist precies wat hij wilde en - vooral - wat hij niet wilde. Hans Croon, zijn trainer, wilde hem ooit eens als mandekker uitspelen. Drie maanden lang wisselden de twee geen woord, maar Robbie bleef in de aanval.
Rensenbrink bezorgde Sporting Anderlecht de mooiste internationale successen. Haan en Rensenbrink bleven lang in België voetballen en wonen. Het goede leven.
Ook de nieuwe coach van paars-wit is een Nederlander. John van den Brom is direct, maar zeker niet autoritair. Tijdens persconferenties en in interviews antwoordt hij duidelijk en geeft hij een mening. Dat zijn we hier niet altijd gewoon.
Na twee weken werken houdt hij al van de hoofdstad. We sturen hem naar de mooiste en beste plekken van Brussel. Hij is nu al verkocht aan het goede Belgische en Brusselse leven. Dát hebben al die Nederlanders gemeen. Van Mulder tot Van den Brom.
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht
David Steegen
Lees meer over: Sport , Column , David Steegen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.