Sportcolumn David Steegen: Vincent, Kim en Justine

David Steegen
© Brussel Deze Week
20/07/2013
Gunther is helemaal vanuit Gent in Brussel komen wonen. Aangetrokken door de liefde van zijn leven. Een Jetse met Italiaanse roots. De stroppendrager is een van de spitsen van de veteranen van voetbalclub Ritterklub Jette.

De nieuwe Brusselaar coacht, geheel vrijwillig, het ploegje van zijn voetbalgek zoontje Enzo. Binnenkort begint de jongste ook te voetballen. Wekelijks spendeert hij uren op de club aan de zoom van het Dielegembos, in de schaduw van het Brugmannziekenhuis. De wagen wordt gewillig versleten om de jongetjes te kunnen laten voetballen tegen Eppegem, Sint-Ulriks-Kapelle, Ternat, RWDM en FC Meise. Het elftal van de U8 van Ritterklub is, voor de buitenstaander, een bont allegaartje, jongetjes met wortels in verschillende continenten. Allemaal Brusselaars. Samen sterk.

De kinderen delen intens geluk en grote teleurstellingen. Samen doorlopen ze de school van het leven. Mathieu is in Zuid-Afrika geboren. Hij werd als baby afgestaan voor adoptie. Een Brusselaar en een Antwerpse werden zijn nieuwe ouders. Vader is een hoogwaardigheidsbekleder en moeder is onderwijzeres. Mathieu is fan van Anderlecht en Romelu Lukaku. Ook hij voetbalt voor de Noord-Brusselse club. Bij de U12. Samen met zijn vriend Tuur, zoon van ingeweken Nederlanders. De keeper is een Rus, de voorouders van Saïd en Momo komen uit Noord-Afrika. Het echte Brussel. Elk elftal van de vierdeprovincialer is een doorsnede van de complexe Brusselse gemeenschap. De sociale achtergrond van de spelers is uiteenlopend. Zonen van arbeiders, bedienden en magistraten. De ene loopt school in het Nederlands, de andere in het Frans. Op het voetbalveld zijn ze allemaal gelijk en telt alleen nog de menselijkheid.

Vincent Kompany groeide op in de Noordwijk. Niet bepaald Brasschaat of Lasne. Zijn eenvoudige achtergrond, talent en intelligentie, zijn doorzettingsvermogen en zijn opvoeding hebben van hem een symbool van een grootstad, een gewest en een land gemaakt. De voorwaarde van het succes werden door de lokale overheid aangereikt. De meertalige Brusselaar en Belg is inmiddels een rolmodel waar elke politicus, voetballiefhebber, Belg en Brusselaar zich graag mee identificeert. Hetzelfde geldt voor de wereldse triomfen van de tennismeisjes Kim en Justine. Zij hebben duizenden Vlaamse, Brusselse en Waalse meisjes (en jongens) aangezet om te leren tennissen. Vincent Kompany, Kim Clijsters en Justine Henin geven de gemeenschap - alle gemeenschappen - eigenwaarde en inspireren. Het belang van sport kan niet genoeg benadrukt en herhaald worden. Samen bewegen versterkt het sociale weefsel en brengt het beste in de mens naar boven. Om te tennissen en te voetballen heb je wel courts, voetbalvelden en kleedkamers nodig.

Vlaanderen wil, in tijden van crisis, geen geld vrijmaken voor nieuwe sportinfrastructuur in de hoofdstad. Sport is immers een gemeenschapsbevoegdheid. Brussel gaat niet akkoord. De bewindslui van Brussel maken middelen vrij voor de aanleg van nieuwe sportinstallaties. Als geen anderen beseffen ze hoe heilzaam het is om Saïd, Momo, Tuur, de Russische doelman, Mathieu en Enzo samen te laten spelen. Vlaanderen dient klacht in tegen Brussel, haar hoofdstad.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni