Sportcolumn: De volgende generatie

David Steegen
© Brussel Deze Week
19/10/2012
De beloften van RSC Anderlecht nemen, als eerste Belgische club, deel aan de competitie 'Next Gen' (Next Generation). De beloften zijn jongens die net voor hun laatste stap naar het gegeerde profbestaan staan. Er zijn maar drie mogelijkheden. Het allerhoogste is beroepsvoetballer worden bij Anderlecht en vandaaruit misschien de Europese top veroveren. Zoals Vincent Kompany.

De tweede is prof worden bij een andere club van de Jupiler League en vandaaruit verder evolueren. Wie weet zit er dan zelfs een terugkeer naar de top in België in: zie Denis Odoi.

De derde, meest voorkomende lotsbestemming is afzakken naar de lagere reeksen, of zelfs stoppen om te studeren of te gaan werken. De top halen is keihard. Een enkeling haalt het. Davy Roef, Denis Praet en Massimo Bruno zijn vandaag, op hun achttiende, volwaardige profs geworden en maken deel uit van de A-kern van paars-wit. Wat meer is: de eerste twee hebben een diploma hoger secundair onderwijs behaald.

De Next Gen is geënt op de Champions League van de Uefa. De competitie wordt oogluikend toegestaan door de Europese voetbalfederatie en is een echte waarde­meter voor de jonge spelers, een spiegel voor aanstormend talent.

Na een wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van topclubs als FC Barcelona of Tottenham Hotspur weet een speler waar hij staat. De ontnuchtering kan groot zijn. De leeftijdsgenoten van pakweg - en met alle respect - Waasland-Beveren wegspelen is makkelijker en is geen accurate weergave van de sportieve werkelijkheid.

De jongeren van Royal Sporting Club Anderlecht slaan geen slecht figuur. Twee gelijke spelen tegen groepsleider FC Barcelona en een krappe thuisnederlaag (1-2) tegen VfL Wolfsburg bevestigen het goede werk van de jeugdopleiders. De drie A-kernspeler (Roef, Bruno en Praet) zijn tuk op de Next Gen-matchen. Ook al omdat alle thuiswedstrijden in het Constant Vanden Stockstadion gespeeld worden. De nationale beloftecompetitie speelt zich gewoonlijk af in lege stadions of op jeugdvelden zonder tribunes. Alleen de topwedstrijden tegen Club Brugge, Standard, AA Gent en KRC Genk zorgen voor wat animo.

De RSCA-jongeren werken hun thuiswedstrijden meestal af in een akelig leeg Koning Boudewijnstadion op vrijdag- of maandagavond. Dankzij de Next Gen leren ze met druk omgaan, met mediabelangstelling. De ideale vorming om met het randgebeuren - supporters, media -, zo bepalend voor het welslagen van een loopbaan, om te leren gaan.

De Next Gen is een uitstalraam voor toekomstige wereldsterren. Sergi Samper van FC Barcelona, een kruising van Xavi en Pirlo. Als alles goed gaat, wordt hij een heel grote.

De wedstrijden zijn ongedwongen, vol energie en van niveau. De wedstrijden genieten grote belangstelling. Maar liefst achtduizend toeschouwers zijn naar de wedstrijd tegen Barça afgezakt. De reputatie van Barça en oprechte voetballiefde voor aanvallend en ongedwongen voetbal zijn daar niet vreemd aan. Ze spelen zoals jonge kinderen in het park voetballen. Om te winnen. De laatste stap voordat geld, bekendheid, grote druk en extrasportieve zaken spelers dreigen te bezoedelen.

Op 31 oktober spelen de Brusselse jongens thuis tegen Tottenham Hotspur. Iedereen is welkom.


David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni