De campus van de VUB aan de Triomflaan in Etterbeek

| De campus van de VUB aan de Triomflaan in Etterbeek.

VUB gaat expertisecentrum voor vechtsporten bouwen op campus

© Belga
16/12/2022

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat in 2023 een expertisecentrum voor vechtsporten bouwen op de campus in Etterbeek. Dat maakt de universiteit vrijdag bekend in een persbericht. "Vechtsporten zijn belangrijk voor het realiseren van sociale impact voor de Brusselse jongeren", klinkt het.

In Brussel is er een tekort aan vechtsportinfrastructuur, hoewel vechtsporten "erg populair" zijn bij jongeren, schrijft de VUB. Vaak gaat het om jongeren die in maatschappelijk kwetsbare situaties opgroeien. Vechtsporten zijn een goede manier om hen te bereiken, ondersteunen en versterken, aldus de universiteit. In Brussel zijn er verschillende organisaties die daarom inzetten op vechtsporten.

In het zogenaamd Vechtsportexpertisecentrum (VEC) zullen trainingen plaatsvinden in twee vechtsportzalen. Een zaal is voorzien met boksringen en -zakken, een andere zaal met matten voor judo, karate en taekwondo. Brusselse vechtsportverenigingen en de Vlaamse Boks Liga zullen er kunnen trainen en teams opleiden. Het centrum sluit aan op bestaande sportinfrastructuur op de campus, waardoor douches, kleedkamers en parkeerplaatsen gedeeld kunnen worden.

Daarnaast is er in het centrum ook ruimte voor onderwijs en onderzoek. De onderzoeksgroep 'Sports & Society' van de VUB zal "specifieke begeleiding" voorzien en vormingsprogramma's creëeren voor de organisaties die in het VEC zullen werken. Op die manier hopen ze "jongeren beter te kunnen helpen en versterken".

De universiteit voorziet een kostenplaatje van vier miljoen euro. Ze kan daarvoor rekenen op steun van de Vlaamse overheid (725.000 euro), het Vlaams Brussel Fonds (700.000 euro) en de Vlaamse Boks Liga (250.000 euro). Het overige deel neemt de VUB voor de eigen rekening.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , VUB , Expertisecentrum , vechtsporten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni