De gemeenteraad van Vorst buigt zich vanavond over het stadiondossier van Union. De voetbalclub wil absoluut een grotere sporttempel. Maar volgens professor ondernemen Yannick Dillen houdt dat ook een risico in, zegt hij tegen BRUZZ-radio. "Kan je zevenduizend extra plaatsen in het nieuwe stadion ook opvullen als Union niet meer goed speelt?"
Professor over groter stadion Union: 'Wat als de ploeg niet meer goed speelt, wat dan?'
Ieder jaar publiceert het Belgisch Staatsblad de jaarrekeningen van de Belgische professionele voetbalclubs. Die geven een overzicht van de financiële status van de verschillende ploegen. En daaruit blijkt dat de situatie voor een groot deel daarvan niet rooskleurig is.
Antwerp is de slechtste leerling van de klas met een verlies van maar liefst 31,5 miljoen euro. Zo’n vaart loopt het niet bij Union, maar ook de vice-kampioen laat met een tekort van 8,3 miljoen euro rode cijfers optekenen.
Vijf miljoen bijpassen
CEO Philippe Bormans benadrukt wel dat er eind december vorig jaar nog een kapitaalsverhoging is doorgevoerd van zo’n 9 miljoen euro om die financiële put te dempen. Maar sinds de verkoop van de club aan de Britse eigenaar Tony Bloom in 2018 moet die elk jaar vijf miljoen euro bijpassen om de kassa te doen kloppen. Een nieuw en modern stadion moet Union van het infuus halen en ervoor zorgen dat de club op termijn volledig zelfbedruipend is.
'Op dit moment hebben we op jaarbasis ongeveer 4,5 miljoen euro aan inkomsten in een topseizoen. Een club van dezelfde grootte rijft op een seizoen het dubbele binnen'
“Vandaag behoren wij tot de K12, zeg maar de kleinere twaalf clubs in de Belgische eerste klasse. Maar als je naar de cijfers kijkt, dan bengelen wij qua inkomsten helemaal achteraan. Op dit moment hebben we op jaarbasis ongeveer 4,5 miljoen euro aan inkomsten in een topseizoen, zoals we er nu bijna twee achter de rug hebben. Een club van dezelfde grootte rijft op een seizoen het dubbele binnen,” is Bormans duidelijk.
Een exacte berekening van de inkomsten die Union de afgelopen jaren is misgelopen door een verouderd stadion is er niet. Maar het is voor de nog altijd maar 34-jarige bestuurder de logica zelve dat de club enkel met een nieuwe voetbaltempel van 15.000 plaatsen de financiële kloof kan dichten. “Niet alleen zal er meer geld binnenkomen doordat er meer tickets verkocht kunnen worden. Een nieuw stadion biedt ook de mogelijkheid om een fatsoenlijke VIP-werking uit te bouwen en ruimtes te verhuren voor commerciële doeleinden.”
Geen oplossing op korte termijn
Voor professor ondernemerschap aan de Vlerick Business School Yannick Dillen is dit wel geen oplossing op korte termijn. “Zelfs al staat er volgend jaar een nieuw stadion op de Bempt-site, dan zal het nog even duren vooraleer Union daar de vruchten van plukt. Je moet het om te beginnen kunnen vullen. En dat is niet zo vanzelfsprekend. Er zijn voorbeelden zoals de Nederlandse clubs Twente en AZ die in tijden van hoogconjunctuur hun stadion hebben uitgebouwd en daarna een serieuze terugval hebben gekend. Al is dat ook toe te schrijven aan financiële malversaties bij de investeerders.”
'Kan Union een echte Traditionsverein worden zoals er in Duitsland verschillende zijn? Dat is de vraag en de gok die geïnteresseerde investeerders moeten wagen'
“Maar dan nog blijft de vraag of supporters die nu achter Union staan dat ook zullen blijven doen wanneer het wat minder loopt. Kan Union een echte Traditionsverein worden zoals er in Duitsland verschillende zijn? Dat is de vraag en de gok die geïnteresseerde investeerders moeten wagen.”
Bormans maakt zich daar niet druk in. “In het zuiden van Brussel en bij uitbreiding de rest van de stad wonen voldoende potentiële Union-fans. Maar ik geef toe dat het hard werken zal worden om die naar het stadion te krijgen en ze daar te houden.”
Financiële constructie en return on investment
De gemeente Vorst doet er ondertussen alles aan om de komst van een nieuw voetbalstadion uit te stellen. Deze dinsdag werd het hele project nog eens afgeschoten door burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo). Eigenaar Tony Bloom heeft nochtans 80 miljoen euro uit zijn eigen vermogen veil voor de bouw van het complex. Of Union het stadion in de toekomst volledig zal huren van Bloom of met een lening zelf een deel van de bouwkosten voor haar rekening neemt, is nog niet beslist.
Professor Dillen acht de twee scenario’s mogelijk. “Sowieso zal je met een kost zitten die je moet ophoesten. Al weegt dat waarschijnlijk niet op tegen de extra inkomsten door ticketverkoop en commerciële activiteiten.” Voor Bormans is het vooral belangrijk dat het stadion er komt, en dat kan Dillen wel begrijpen. “Bloom heeft al heel wat geld in de club gepompt en wil natuurlijk ook wel eens een return on investment zien.”
“Het is vooral noodzakelijk in de uitbouw van een financieel gezonde en stabiele club. Op termijn moet het stadion ook eigendom worden van Union,” legt Bormans uit. Maar wat als het er niet komt? “Dan wordt het onmogelijk om door te groeien en is deze club, vrees ik, veroordeeld tot een lager niveau,” windt Bormans er geen doekjes om.
Lees meer over: Sint-Gillis , Sport , Economie , stadionplannen Union , Philippe Bormans , Yannick Dillen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.