Volgens Waals minister van Sportinfrastructuur Jean-Luc Crucke (MR) is Tubeke in Waals-Brabant de ideale plek voor een nieuw nationaal voetbalstadion. "Het ligt aan de poorten van Brussel met al zijn symboliek. Het ligt aan de autosnelweg, er komt een bypass en het ligt ook tussen de luchthaven van Zaventem en Charleroi", zo zegt de minister in La Dernière Heure.
Wallonië stelt Tubeke voor als locatie voor Nationaal Stadion
De Waalse minister ziet ook een manier om Vlaanderen bij het project te betrekken. De beschikbare gronden liggen namelijk gespreid over de twee regio's - want net op de grens tussen Waals- en Vlaams-Brabant - en de toekomstige infrastructuur zou zich kunnen uitstrekken tot in het Vlaamse Halle, schrijft de krant.
"Zodra de federale regering in het zadel zit, moeten we stappen vooruit zetten in dit dossier", aldus Crucke. Het trainingscentrum van de Rode Duivels ligt al in Tubeke en de Belgische Wielerbond laat er zijn nieuwe zetel bouwen.
België voetballand
De saga rond het nieuwe nationale voetbalstadion is al jaren een Processie van Echternach die in schril contrast staat met de sportieve resultaten van de nationale ploeg. De Rode Duivels zijn voor het het Europees kampioenschap van 2020 al zeker van groepswinst. Het toernooi zelf wordt gespeeld verspreid over 12 Europese steden, van Bakoe tot Dublin, maar zonder wedstrijd in België.
Dat was nochtans de bedoeling, met een gloednieuw Eurostadion op Parking C, aan de Heizel. Maar Vlaanderen, waar parking C ligt, gaf geen bouwvergunning. Op dit moment denken studenten ook na over de renovatie van het Heizelstadion, maar minister-president Vervoort (PS) vreest dat dit eigenlijk neerkomt op een totale afbraak en heropbouw, en ziet niemand hiervoor bereid te betalen.
'Wallonië niet alleen betalen'
Voor het nieuwe stadion in Tubeke moet iedereen meebetalen, vindt dan weer Crucke. "Wallonië kan niet alleen opdraaien voor de kosten", zegt hij. "Je hebt de provincie, het Gewest, de federale staat, maar ook de privé die moet meewerken, gezien de economische realiteit. Als voorbeeld moeten we naar Gent en zijn nieuw stadion kijken: kostelijk maar rendabel!"
Het is nog maar de vraag of de Stad Gent dat ook zo ziet. In september bracht Het Laatste Nieuws aan het licht dat er in een vennootschap die het stadion beheert, 3,3 miljoen euro verlies is gemaakt. Het is onduidelijk of het vorige stadsbestuur ooit officieel beslist heeft wie die kosten moet dragen: de stad Gent, bouwheer Ghelamco of AA Gent.
Lees meer over: Sport , Stedenbouw , Eurostadion , belgische voetbalbond , Koning Boudewijnstadion
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.