De Brusselse stadsvzw Prosport kende de afgelopen zes jaar een aanbesteding toe aan hetzelfde bedrijf, waarvan de zaakvoerder een relatie had met iemand binnen de vzw. Dat ontdekte De Morgen. Volgens schepen van Sport Benoit Hellings werden alle regels gevolgd en is er geen sprake van belangenvermenging.
Zweem van belangenvermenging bij Brusselse vzw Prosport
290.000 euro waren de aanbestedingen die het bedrijf Decoloc binnenhaalde maximaal waard. Decoloc werd de afgelopen zes jaar telkens ingehuurd om het meubilair te voorzien voor evenementen van Prosport, de Brusselse stadsvzw die evenementen in de vipruimte het Koning Boudewijnstadion organiseert. Prosport doet dat bijvoorbeeld bij de passage van U2 of tijdens sportevenementen. Daarnaast verzorgt Prosport de jaarlijkse kampioenenreceptie, waarbij de stad alle Brusselse sporters huldigt die zich dat jaar Belgisch kampioen gekroond hebben.
De Morgen ontdekte dat de zaakvoerder van Decoloc een relatie had met de vrouw die bij Prosport sinds 2008 verantwoordelijk was voor partners & events. De directeur van Prosport, Marc Vlaeminck bevestigt dat de twee samen een kind hebben, maar zegt ook dat het duo recent uit elkaar ging. “We hebben dat ook nooit verborgen gehouden,” reageert hij in de krant. “We zijn dubbel voorzichtig, maar moesten we dan om die reden weigeren om met Decoloc te werken, ook als die als beste uit de procedure komt?”
Ik probeer als oppositielid al sinds 2019 inzage te krijgen in de dossiers van vzw Prosport
Over die procedure zelf kunnen echter ook vragen gesteld worden. “Al jaren worden dezelfde drie partijen doorgegeven aan de aankoopcentrale van de stad en telkens reageert enkel de winnaar: Decoloc,” zegt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre tegen BRUZZ. “Ik probeer als oppositielid al sinds 2019 inzage te krijgen in de dossiers van de vzw Prosport. Ik heb me op basis van de Cultuurpactwet opgegeven om deel uit te kunnen maken van de raad van bestuur, net om meer controle te kunnen uitoefenen. Dit is me tot nu toe altijd geweigerd, zonder dat ik daarbij een uitleg heb gekregen.”
Geen 290.000, maar 86.000 euro
Vanden Borre richt zijn pijlen op Brussels schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo), die voorzitter is van de raad van bestuur van Prosport. Hellings stelt echter dat er geen sprake is van een belangenconflict. “Alle procedures zijn gevolgd, deze aanbestedingen zijn door drie verschillende structuren gecontroleerd: de aankoopcentrale van de stad, de raad van bestuur van de vzw en het college," zegt hij aan BRUZZ. "De vrouw in kwestie heeft daar niets mee te maken.”
Hellings stelt bovendien het bedrag van 290.000 euro naar beneden bij. “Dat was een maximumbedrag dat we konden besteden bij dat bedrijf,” legt hij uit. “We weten op voorhand nooit hoeveel evenementen we precies gaan organiseren. Dit jaar zullen dat er bijvoorbeeld niet veel zijn. Om zeker te zijn dat we wel gemakkelijk gebruik kunnen maken van hun diensten als het nodig is, stellen we een maximumbedrag vast.” Hellings stelt dat er de afgelopen vijf jaar geen 290.000, maar 86.000 euro werd betaald aan Decoloc. “Transparanter kunnen we niet werken.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Sport , Politiek , prosport , Benoit Hellings , Mathias Vanden Borre , belangenconflict , belangenvermenging
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.