| In de Beursstraat kan je de archeolgische site bekijken door spiekramen.

Archeologische site Bruxella 1238 gesloten voor publiek

TDN
© BRUZZ
18/01/2019

De archeologische site Bruxella 1238 naast het Beursgebouw, die bezoekers een kijk geeft op de ruïnes van een dertiende-eeuws Franciscanenklooster, bevindt zich in heel slechte staat. Zo slecht zelfs dat de site niet langer toegankelijk is voor het publiek. “Het is er niet langer comfortabel voor een bezoek.”

In de schaduw van de Brusselse Beurs ligt de fascinerende archeologische site verscholen die de bezoekers een kijk geeft op de ruïnes van het franciscaans klooster. Ooit lag het hart van Hertog Jan I van Brabant er, nu dwaalt alleen zijn geest er nog.

Geen elektriciteit

Je kan de bijna 800 jaar oude muren via enkele spiekramen in de Beursstraat bezichtigen. De ruïne was ook elke eerste woensdag te bezoeken, of op afspraak. Maar sinds dit jaar moest het Museum van de stad Brussel, die de site beheert, het publiek weren.

De elektriciteit en de verwarming werken er niet, en er sijpelt veel vocht binnen. “De site voldoet niet aan de voorwaarden voor een bezoek. Het is er niet comfortabel en onveilig. Er zijn een aantal ingrepen nodig om een bezoek te maken. Die voeren we zo snel mogelijk uit”, bevestigt Anne-Sophie Vanneste van de cultuurdienst van Brussel-Stad.

Renovatie Beursgebouw

Of dat ook effectief zal gebeuren, is nog maar de vraag. Wellicht wacht Brussel-Stad de vorderingen van een andere grote ingreep af. Bruxella 1238 zal namelijk sowieso een gedaanteverwisseling ondergaan, die gelinkt is aan de renovatie van het Beursgebouw.

Zo zal de bovenstructuur met inkijkglazen vervangen worden door een betonvlak, waardoor ook de passerelle verdwijnt. Ook moeten bepalen muren binnen de site neergehaald worden. Verschillende organisaties, zoals ARAU, luidden daarom al de alarmbel uit vrees voor het verlies van Brussels patrimonium.

Betere bescherming

Maar, stelde Rudi Vervoort (PS) de criticasters gerust, archeologen van de Directie Monumenten en Landschappen zullen toekijken op de herinrichting van Bruxella 1238. “Alles zal in het werk gestellen om de site beter zichtbaar te maken, en de vestiging uit de dertiende eeuw te herstellen in zijn waarde”, zegt de minister-president.

Zo belooft Vervoort een betere bescherming van de franciscaanse ruïnes, dankzij wetenschappelijke methodes. In de sokkel van het Beursgebouw komt een expositieruimte die uitleg verschaft over de invloed van de franciscanen in Brussel. De site zal na de renovatie ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, wat nu nog niet het geval is, en de ingang zal via de Beurs zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Expo , Bruxella 1238 , Beursgebouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni