De beslissing om de Brusselse ambtenaren te verhuizen naar een geplande kantoortoren van Ghelamco werd niet alleen genomen zonder transparantie, maar getuigde ook van weinig ambitie. Dat zegt Brussels bouwmeester Kristiaan Borret naar aanleiding van de schorsing door de Raad van State.
Bouwmeester: ‘Silver Tower al achterhaald nog voor hij gebouwd is’
Dinsdag torpedeerde de Raad van State de beslissing van de Brusselse regering om de Silver Tower van Ghelamco te gaan huren voor de Brusselse ambtenaren. Terecht vindt Kristiaan Borret, bouwmeester van het … Brussels Gewest.
“Het is de wereld op zijn kop, maar ik ben blij dat mijn regering verloren heeft”, zegt Borret aan BRUZZ. “Ik vind het ook positief dat een ontwikkelaar via deze procedure durfde ingaan tegen het Gewest. Dat bewijst dat de geesten ook binnen de sector aan het rijpen zijn. Dit was hopelijk een laatste oprisping van de old school praktijk. Het Gewest moet gaan voor een transparante procedure en niet proberen om de wet op de overheidsopdrachten te omzeilen.”
De regionale overheid moet behalve meer transparantie vooral ook meer ambitie aan de dag leggen, vindt Borret. “De Silver Tower is al achterhaald nog voor hij gebouwd is. Het is een monofunctionele spiegelbak zonder architecturale originaliteit. Is dat wat we willen uitstralen met het Brussels Gewest? Dat getuigt van weinig ambitie.”
Borret pleit voor een project dat een meerwaarde creëert in de stad. “Een overheid mag dit niet zien als een loutere financiële vastgoedtransactie, maar ook als een stadsproject”, aldus Borret. “Daarbij kan je een gebouw gebruiken als hefboom om iets te betekenen in een wijk.”
Voetgangerszone
De bouwmeester wijst op nog een andere vastgoeddeal die op de ouderwetse manier in de maak is: de verkoop en reconversie van het huidige administratief centrum van de Stad Brussel. De ambtenaren daar verhuizen over enkele jaren naar Brucity, een nieuwe complex dat moet verrijzen uit de as van Parking 58.
De sokkel van het huidige administratief centrum, met winkels en toegang tot metrostation De Brouckère, werd al gerenoveerd (The Mint), maar het lot van de bovenste verdiepingen is nog onduidelijk. “Het is een mede-eigendom van de Stad en Bpost en zij hebben het in de etalage gezet, maar dit gebeurt opnieuw zonder transparantie en zonder uitgesproken ambitie.”
Nochtans biedt dit gebouw een uitgelezen kans aan het stadsbestuur om zijn stempel te drukken op de veelbesproken Voetgangerszone. “Je hoort vaak dat de Stad het winkel- en woonaanbod kan reguleren omdat het veel panden in de buurt bezit”, zegt Borret. “Wel dit is een goeie gelegenheid voor een strategische zet. De Stad kan een bepaalde mix van functies opleggen, met bijvoorbeeld betaalbare woningen. Architecten kunnen creatief aan de slag te gaan met het laat-modernistische gebouw, zoals bij het naburige Philips-gebouw.”
Dat het anders kan, bewijst het voormalige Actirisgebouw aan het Beursplein. Dat krijgt een nieuwe bestemming na een architectuurwedstrijd. “Het Gewest toonde hier wel ambitie en ging transparant te werk”, besluit Borret.
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Kristiaan Borret , Ghelamco , Silver Tower , The Mint , brucity
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.