De Brusselse regering heeft het licht op groen gezet voor de eerste twee As-en Huizenblokcontracten. Met dat instrument wil de regering voor groenere en minder dichte buurten zorgen. De eerste twee schijven van vijf miljoen euro gaan naar de Marollen en een wijk in Molenbeek vlakbij Weststation.
Brusselse regering maakt 10 miljoen vrij om wijken in Molenbeek en centrum te vergroenen
In dichtbevolkte wijken waar te weinig groen is, moet volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) meer aandacht gaan naar vergroening en ontdichting. "Om daar snel werk van te kunnen maken, heb ik voor deze eerste reeks As- en Huizenblokcontracten een duidelijk streefdoel vooropgesteld, namelijk de binnenterreinen van de huizenblokken aanpakken door ze minder dicht en meer doorlaatbaar te maken,” stelt Vervoort.
Door te vergroenen en te ontdichten wil de Brusselse regering de gevolgen van de klimaatopwarming en het warmte-eilandeffect tegengaan. De regering lanceerde een oproep naar gemeenten om sites te definiëren waar die problematiek het meest actueel is. Een eerste As- en Huizenblokcontract gaat naar de Stad Brussel. "Hier zijn vele sociale en stedenbouwkundige problemen geconcentreerd, wat dit territorium sterke groeimogelijkheden biedt voor een As- en Huizenblokcontract: sterk gemineraliseerde ruimten, een gebrek aan groen en biodiversiteit, de afwezigheid van een globaal landschapsproject en een mank lopende benutting van de openbare ruimte," klinkt het.
Met het contract gaat een budget van vijf miljoen euro gepaard. Daarmee moet het huizenblok Krakeel aangepakt worden. Binnenruimtes zullen onthard worden en er komen doorsteektrajecten voor voetgangers en fietsers aanleggen. Daarnaast moet het geld voor meer groen zorgen.
Groene daken in Molenbeek
Ook in Sint-Jans-Molenbeek komt er zo'n contract, goed voor een budget van vijf miljoen euro. Daarmee moet het huizenblok en de as Kortrijk Oostende aangepakt worden, vlakbij het Weststation. Ook hier zijn ontharding en vergroening de hoofddoelstellingen. Zo moeten platte daken omgevormd worden tot groene daken. Tussen het Zwarte Vijversplein en het park van de Bronsfabriek moet dan weer een groene corridor worden aangelegd.
De eerste concrete plannen worden verwacht tegen het einde van 2023. "Sinds 2014 hebben de wijkcontracten gezorgd voor de aanleg en planning van ruim 13 hectare groene ruimten toegankelijk voor het publiek. Dat is geen kleinigheid," aldus Vervoort nog. "Ik ben er zeker van dat de As- en Huizenblokcontracten dit bilan nog verder zullen verbeteren en zo tegemoetkomen aan de behoeften en wensen van de Brusselaars."
Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , ruimtelijke ordening , vergroening , ontdichting