gallait BRUZZ ACTUA 1658

| Simulatie van de geplande secundaire school aan de Gallaitstraat.

Buurtbewoners overwegen procedure bij Raad van State over Gallaitschool

Stefanie Nijs
© BRUZZ
14/06/2019

Het nieuwe schoolcomplex aan de Schaarbeekse Gallaitstraat heeft zijn vergunning op zak. Maar enkele omwonenden willen in beroep gaan bij de Raad van State. “We zijn niet tegen een nieuwe school hier, maar dit project is gewoon te groot.”

Na een moeilijke procedure kreeg het Nederlandstalige schoolproject aan de Gallaitstraat dan toch een bouwvergunning. Begin mei kregen ze groen licht van het Brussels Gewest, de werken zijn ondertussen gestart. Maar acht buurtbewoners, die eerder al hun ongenoegen uitten bij de gemeente Schaarbeek, plannen nu een procedure bij de Raad van State.

“We beseffen heel goed dat er plaatsgebrek is in het Brusselse onderwijs en zien graag dat er scholen bijkomen. Maar dit project is te groot voor onze buurt,” zegt Joop Haesen, die samen met enkele buren het initiatief neemt voor het protest.

Kippenhok

“De school krijgt 1.200 leerlingen op een oppervlakte van 6.300 m². Bij het Saint-Michelproject in Sint-Jans-Molenbeek krijgen 1.400 leerlingen 19.000 m² ruimte, da’s drie keer zo veel. Ik zou heel graag mijn kinderen naar de Gallaitschool sturen, maar niet als ze samen in een kippenhok moeten zitten,” vervolgt Haesen.

Ook qua mobiliteit vreest de buurt problemen. “De tramlijnen zijn nu al oververzadigd in de spits en er is al te veel autoverkeer,” zegt Karen De Cooman, die vlak naast de Gallaitsite woont. “Daar zouden door de school nog eens 350 auto’s bijkomen op de piekmomenten. Veilige fietspaden zijn evenmin voorzien. Daar heeft het schoolproject onvoldoende rekening mee gehouden.”

"Dit is geen NIMBY-protest. Wij willen net samen nadenken over een leefbaar schoolproject"

Joop Haesen, buurtbewoner Gallait

En dan is er nog het gebrek aan overleg, zeggen de bewoners. “Er is amper contact geweest met de buurt, in het algemeen is er weinig transparantie,” aldus De Cooman.

Haesen vindt dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie, verantwoordelijk voor het bouwdossier, louter eenzijdig beslist: “De mening van de buurt wordt totaal genegeerd, een bewuste strategie als je het mij vraagt. Nochtans is dit geen NIMBY-protest (Not In My Backyard, red.). Wij willen net samen nadenken over een leefbaar schoolproject.”

'Zelfde argumenten'

Uittredend VGC-collegelid Guy Vanhengel (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs, benadrukt dat de procedure ook na het beroep haar verdere gang zal gaan. “De argumenten van de wijkbewoners zijn nog steeds dezelfde, en zijn al herhaaldelijk weerlegd,” laat het kabinet-Vanhengel weten, dat verder niet wenst te reageren.

Acht buurtbewoners scharen zich tot nu toe achter het protest. Hun advocaat bekijkt momenteel of een beroep juridisch zinvol is. Een beroep bij de Raad van State is in principe niet schorsend, tenzij de buurtbewoners expliciet vragen dat de bouw opgeschort wordt, zo bevestigt de persmagistraat.

Uiterlijk 1 juli moeten de bewoners beslissen of ze beroep aantekenen. Daarna is de termijn verlopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Stedenbouw , Onderwijs , Gallaitsite , Joop Haesen , Karen De Cooman , Guy Vanhengel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni