Huisjesmelkerij armoede huisjesmelken verarming Sint Gillis woonomstandigheden

| Slachtoffers van huisjesmelkers wonen vaak in erbarmelijke omstandigheden.

Gemeente Anderlecht stroomlijnt strijd tegen huisjesmelkerij

© Belga
29/09/2021

De gemeente Anderlecht heeft woensdag het Dignity platform gelanceerd, een nieuw middel om de strijd tegen huisjesmelkerij te stroomlijnen. Dat gebeurt op initiatief van burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) en schepen voor Stedenbouw en de Strijd tegen Huisjesmelkers Alain Kestemont (Défi). Het platform moet de communicatie en coördinatie tussen de verschillende gemeentediensten, het OCMW van Anderlecht en de politiezone Zuid bevorderen.

Het fenomeen van huisjesmelkerij speelt al lang in Anderlecht. Eind april kwamen er na een zware brand in de Heyvaertstraat drie mensen om in een gebouw dat duidelijk overbevolkt was. Uiteindelijk was er volgens de letter van de wet echter geen sprake van huisjesmelkerij, maar de brand plaatste de problematiek van overbevolking in bepaalde oude gebouwen wel opnieuw op de agenda. Het was een accelerator voor de lancering van het Dignity platform.

Dignity maakt gebruik van onder andere een Single Point Of Contact (SPOC), wiens rol erin bestaat om mogelijke gevallen van huisjesmelkerij door te geven en de informatie tussen de betrokken organisaties te verzamelen en door te sturen. De verbeterde communicatie moet ervoor zorgen dat de leefomstandigheden van de panden in Anderlecht sneller gecontroleerd worden. Zo kan er gericht actie ondernomen worden bij verdachte gevallen van overbevolking.

Indien er een geval van huisjesmelkerij wordt vastgesteld, zullen de preventiedienst van de gemeente en het OCMW van Anderlecht de slachtoffers opvangen en begeleiden naar een duurzame huisvestingsoplossing.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni