De Nationale Bank zet binnenkort haar drukkerijgebouw aan de de Berlaimontlaan te koop. Op termijn moeten er nog gebouwen weg, en de statige hoofdzetel krijgt een renovatie. Het cashcentrum wordt een met grachten omgorde burcht in Zellik. De Bank laat geleidelijk 1.300 jobs wegvloeien, onder meer door toenemende digitalisering.
Nationale Bank verkoopt historisch drukkerijgebouw
De drukkerij ligt tussen de de Berlaimontlaan en de Sint-Laurensstraat in Brussel, niet ver van station Brussel Congres. De Nationale Bank doet het historische gebouw van architect Marcel Van Goethem weldra van de hand, zo meldt De Tijd. Het gebouw van 20.000 vierkante meter is niet beschermd, en renovaties zijn dus niet onderworpen aan bouwrestricties. Een buitenkans, wat de prijs danig kan opdrijven.
Vanaf begin 2020 zal de Nationale Bank er dus geen eurobiljetten meer drukken. Ze kiest dan voor een joint venture met de Portugese en Oostenrijkse nationale bank. “We stonden voor grote investeringen in nieuw materiaal. Geld drukken is een zeer specifieke en hoogstaande kunst. Alle verschillende watermerken, reliëfs en kleurschakeringen vereisen millimeterwerk. Zelf drukken was niet rendabel meer,” zegt Geert Sciot van de Nationale Bank aan BRUZZ.
(Lees verder onder de afbeelding.)
De drukkerij is geen kantoorgebouw, maar bevat binnenin een grote open ruimte. “Het kan voor verschillende doelstellingen gebruikt worden en het is ook een zeer goed beveiligd gebouw,” vertelt Sciot, die erg benieuwd is welke geïnteresseerden zich zullen melden.
Het is niet de enige vastgoedoperatie van de Nationale Bank. Het cashcentrum en het kluizencomplex, nu nog in de imposante hoofdzetel aan de Sint-Goedele Kathedraal, verhuizen naar Zellik in de Brusselse rand. In het cashcentrum worden bankbiljetten gecontroleerd op echtheid en schade. Eventueel worden ze uit omloop gehaald en komen er nieuwe in de plaats.
Burcht met grachtengordel
Het cashcentrum verhuist onder meer om veiligheidsredenen. “Geldtransport moet vaak gebeuren onder politiebegeleiding, kruispunten worden afgespannen. Bepaalde konvooien mogen eigenlijk nooit stilstaan, geen evidentie tijdens de spits in Brussel-Centrum,” aldus Sciot.
“Bovendien vereisen nieuwe Europese regels op termijn een grachtengordel rond ieder cashcentrum. Als een burcht, inderdaad. Het gebouw zal ook deels onder de grond liggen. Bovendien liggen de voornaamste geldkoerierbedrijven ook eerder in de rand, en vervoer naar de luchthaven van Zaventem zal gemakkelijker zijn via de Ring of het station van Zellik.”
(Lees verder onder de afbeelding.)
Tegen 2023 zou het cashcentrum in Zellik klaar moeten zijn. Dan begint de Nationale Bank aan de renovatie van het grote hoofdgebouw aan de kathedraal. De werknemers zullen uitwijken, bij voorkeur naar een kantorengebouw in de buurt. Waar precies, wordt nog besproken. De renovatie moet onder meer zorgen voor landschapsbureaus en een extra conferentieruimte.
Puur kennisbedrijf
Zodra de renovatie rond is en de werknemers weer in de hoofdzetel toeven, moet het gebouw aan de overkant van de Berlaimont eraan geloven: het zogenoemde NBB2 vlak naast hogeschool Odisee. Uiteindelijk evolueert de Nationale Bank zo van 200.000 m² eigendom naar 87.000 m², met als enige gebouwen de hoofdzetel en het museum aan de Warmoesberg.
Het personeelsteam slankt dan ook behoorlijk af, van meer dan 3.000 naar 1.700 werknemers. “Door digitalisering zijn de arbeiders op termijn niet meer nodig. In het cashcentrum zijn het voortaan machines die de biljetten controleren,” verklaart Sciot. “De Nationale Bank evolueert zo naar een puur kennisbedrijf, met een focus op onderzoek, statistische info, controle van jaarrekeningen en monetaire politiek.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Nationale Bank van België
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.