Nieuw Brigitinnenpark moet Jonctionwijk heropwaarderen

© BRUZZ
04/06/2023
Updated: 04/06/2023 16.02u

Drie jaar hebben de bewoners van de Jonctionwijk erop moeten wachten, maar zaterdag is het Brigitinnenpark aan de Kappellekerk feestelijk geopend. Dankzij een Duurzaam Wijkcontract, kreeg het park langs de Noord-Zuidverbinding een facelift met kunst, bomen en ruimte voor sport en spel.

Het Brigittinenpark, zowat de toegangspoort tot de Marollen, werd de voorbije drie jaar volledig heringericht in samenspraak met de buurtbewoners. Naast het park, kregen enkele omliggende straten en de binnenplaats van de sociale woontorens Brigittinen een upgrade. Nieuw is ook een atelier voor metaal- en houtbewerking in de Spiegelstraat.

"Een van de belangrijkste uitdagingen in deze wijk was om het stedelijk weefsel meer aan elkaar te breien, want de ruimtes waren versnipperd,” zegt Arnaud Pinxteren (Ecolo), schepen voor Stadsvernieuwing en Burgerparticipatie van Stad Brussel.

“Niet eenvoudig gezien het hoogteverschil, maar dat werd opgelost met een meterslange speelwand, glijbanen, klimmuren en trampolines," gaat Ans Persoons (one.brussels-Vooruit), Brussels schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte, verder. "Zo werd wat ooit een probleemzone was omgebouwd tot de grootste aantrekkingsfactor van het park.”

Een kleurrijk kunstwerk, dat Vincent Glowinski (Bonom) ontwierp samen met de bewoners, moet dit alles extra in de verf zetten.

Extra bomen en sportinfrastructuur

Het Brigittinenpark oogt ook een stuk groener. Er kwamen 40 bomen bij, naast zandbakken en een waterdoorlatend oppervlak in rode kleur. Sportliefhebbers komen aan hun trekken met een basket- en voetbalveld, een openluchtfitness, atletiekbaan van 50 meter en twee pétanquebanen.

Tot slot kregen de straten rond het park een opknapbeurt om het comfort en de veiligheid van actieve weggebruikers te verbeteren. In de Brigitinnenstraat en Visitandinenstraat kwamen bredere voetpaden, bomen en een nieuw wegdek. Een grote trap opent de Brigitinnenstraat naar het voorplein en integreert het cultureel centrum in zijn nieuwe omgeving.

‘Lokale economie versterken met zinvolle opleidingen’

Naast sport en ontspanning, voorziet de stad in de Spiegelstraat 700 vierkante meter voor digitale opleidingen en workshops voor metselwerk, bekisting, ecoconstructie en houten metaalbewerking.

"Met dit project wilden we de lokale economie versterken door opleidingen aan te bieden die niet alleen jobs opleveren, maar ook zinvol zijn,” licht Brussels schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) toe.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni