Het Rioolmuseum in Brussel en de waterintercommunale Vivaqua hebben dinsdag een samenwerkingsovereenkomst getekend om het rioolnet in de Belgische hoofdstad in de kijker te zetten. "Vaak wordt vergeten welke essentiële rol de riolen spelen op het vlak van stedelijke hygiëne en levenskwaliteit", zegt Faouzia Hariche, voorzitster van Vivaqua.
Rioolmuseum en Vivaqua zetten Brussels rioolnet in de kijker
Het Rioolmuseum geeft de bezoekers onder meer de kans om het Brusselse rioolnet en zijn geschiedenis te ontdekken. Dat gebeurt onder meer aan de hand van een tentoonstelling en dat kan ook aan den lijve, door af te dalen in een collector van de Bergensesteenweg. "Riolen doen denken aan onderduiken in een mysterieuze wereld, die bestaat uit duistere, vochtige en weinig aantrekkelijke galerijen. Vaak wordt hierbij vergeten welke essentiële rol die riolen spelen op het vlak van stedelijke hygiëne en levenskwaliteit", aldus Hariche.
De samenwerking tussen het Rioolmuseum en de Brusselse waterintercommunale is volgens beiden spontaan tot stand gekomen. "Vivaqua is al enkele jaren verantwoordelijk voor het beheer van het rioolnet van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest. Deze ondergrondse, bijzonder moeilijke werkzaamheden worden vaak miskend. De samenwerking met het Rioolmuseum biedt dan ook de mogelijkheid om onze beroepen, de problemen en gevaren die eraan verbonden zijn en de diensten die we aan de bevolking leveren in de schijnwerpers te zetten."
Vivaqua stelt onder meer documenten, uitrustingen, foto's en technische informatie ter beschikking, neemt ook deel aan het wetenschappelijke comité van het museum en helpt bij de opleiding van de gidsen.
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Rioolmuseum , vivaqua , collector
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.