De Regie der Gebouwen stelt het leegstaande pand 'Arlon 104' in het hartje van de Europese wijk gratis ter beschikking voor een tijdelijke invulling. In ruil moet de overheidsdienst geen leegstandsbelasting betalen. Het is de eerste keer dat de stad Brussel zo'n overeenkomst afsluit, maar zeker niet de laatste.
Stad scheldt leegstandstaks kwijt aan wie pand gratis ter beschikking stelt
Het leegstaand gebouw 'Arlon 104' op de Aarlenstraat krijgt binnenkort een nieuwe, weliswaar tijdelijke invulling. Het Fonds Europese Wijk van de Koning Boudewijnstichting mag vanaf november het gelijkvloers, de eerste en de tweede verdieping van het pand beheren. Zowel de Brusselaars, de expats als de bewoners van de wijk moeten er hun gading vinden. Ook de buitenkant wordt opgesmukt, met een stadssalon en een muurschildering op de kale muur.
Er zal minstens ruimte zijn voor horeca-aanbod, maar het project - StamEuropa gedoopt - heeft vooral de ambities om dialoog tussen het nogal gesloten, op zichzelf gerichte Europese ecosysteem en de Brusselaars op gang te brengen. De invulling van het leegstaande 'Arlon 104' moet dan ook een plek worden voor ateliers, workshops en conferenties of debatavonden.
"We hopen dat andere eigenaars dit voorbeeld volgen"
Het gebouw is eigendom van de Regie der Gebouwen. In afwachting van een toekomstige verkoop betaalt die overheidsdienst in principe een leegstandstaks aan de stad Brussel. Dat zal voor 'Arlon 104' niet langer het geval zijn. Omdat de Regie het pand openstelt voor gratis tijdelijk gebruik, wordt de belasting kwijtgescholden.
Het is de eerste keer dat de Stad Brussel zo'n akkoord afsluit, maar zeker niet de laatste keer. "Tijdelijk gebruik moet de norm worden", zegt schepen van Stedenbouw Ans Persoons (change.brussels) daarover. "We hopen dat andere eigenaars dit voorbeeld volgen. Het toont aan dat de leegstandsbelasting een heel efficiënte stimulans is", vult burgemeester Philippe Close (PS) aan.
Win-winsituatie
Brussel-Stad zal proactief eigenaars contacteren die weten dat hun gebouw nog een zekere tijd leeg staat, om hen te overtuigen eenzelfde overeenkomst aan te gaan. "We kijken vooral naar leegstaande gebouwen in publieke handen. We zijn streng voor privé-eigenaars, maar de vele overheden met panden in Brussel moeten een voorbeeldrol spelen", aldus Persoons.
Bij de Regie der Gebouwen zagen ze meteen de voordelen in van zo'n deal. "Het is een win-winsituatie", stelt CEO Laurent Vrijdaghs. De Regie nam de kosten voor kleine onderhoudswerken in 'Arlon 104' voor eigen rekening. Het gaat dan om water- en elektriciteitsvoorzieningen, verlichting, herstelling van waterschade en brandveiligheid. Half november zal het pand klaar zijn om in gebruik genomen te worden.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , leegstand Brussel , Arlon 104 , Regie der Gebouwen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.