In de nacht van zaterdag op zondag vond een schietpartij plaats in de Matongewijk. Twee mensen raakten daarbij gewond. Volgens de politie was een van hen een vrouw uit de wijk die toevallig passeerde, maar ook het andere slachtoffer zou volgens een welingelichte bron binnen de Congolese gemeenschap niet betrokken zijn geweest bij het conflict. Buurtbewoners zijn erg ongerust over waar het met hun wijk naartoe gaat, terwijl burgemeester Doulkeridis (Ecolo) pleit voor een “gecoördineerde aanpak op alle niveaus.”
Buurtbewoners zijn bang na schietincident in Matongewijk
Zaterdagavond, 1.30 uur 's nachts. Op de hoek van de Waversesteenweg en de Francartstraat klinken geweerschoten, vermoedelijk gelost door rivaliserende drugsbendes. Er vallen twee slachtoffers, onder wie een toevallige passant. Dat liet het Brusselse parket maandag al weten, maar volgens Dido Lakama was ook het tweede slachtoffer, dat in de wijk zou wonen, niet betrokken bij het conflict en werd ook hij als toevallige omstaander geraakt door een verdwaalde kogel.
Dido Lakama is coördinator van de vzw Change, die al jaren strijdt tegen discriminatie en zich ook bezighoudt met de reïntegratie van jongeren die in aanraking zijn gekomen met het gerecht. “In die hoedanigheid word ik vaak geraadpleegd bij eventuele conflicten in de wijk.” Zo ook zaterdagavond. Waarover het conflict ging, kan Lakama niet kwijt. “Stommiteiten uit de wijk,” noemt hij het.
“Naar aanleiding van dat conflict was er al veel politie aanwezig,” vertelt Lakama. “Een goede zaak, maar de politie had moeten blijven, want nadat ze vertrokken vond het schietincident plaats,” weet Lakama, die op het ogenblik van de feiten alweer vertrokken was.
Drugshandel vormt al langer een uitdaging in de Matongewijk. “Hier zijn altijd dealers aanwezig,” weet Christophe Wauters, drugscoördinator van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. “We kunnen drie dealers oppakken, ze worden gemakkelijk vervangen door drie andere.”
'Ik heb geluk gehad'
Dat valt ook buurtbewoners op, die sinds het schietincident van zaterdag extra ongerust zijn. Lionel Biermann is zo’n buurtbewoner, die al jaren in de Francartstraat woont, vlakbij de plaats delict. “Het is best angstaanjagend om in het midden van de nacht een twintigtal politieagenten in je straat onderzoek te zien voeren,” getuigt hij.
Nog ongeruster is hij over het feit dat nu ook toevallige passanten het slachtoffer dreigen te worden van het drugsgeweld. “Ik heb geluk gehad, want ik was die avond niet op stap, maar het schietincident is gebeurd op een uur waarop mensen huiswaarts keren na een avondje op restaurant. Een jaar geleden is hier vijftig meter verder iemand neergestoken op klaarlichte dag en enkele maanden terug zijn er schoten gelost in de straat. Niet bepaald geruststellend.”
"Als jongeren weten bij wie ze kunnen aankloppen voor ondersteuning, kunnen we hen op het juiste pad brengen"
Ook Giacomo Toschi, die al twaalf jaar in de buurt woont en er een restaurant uitbaat, zegt ongerust te zijn. “Ik heb hier kinderen, mijn vrouw en ik komen vaak laat thuis na het werk. Dit had mijn vrouw, mij of iemand anders ook kunnen overkomen. Dit maakt ons bang,” zegt de restaurantuitbater, die niet begrijpt waarom er niet meer wordt ingegrepen.
“We hebben het gevoel dat de wijk verwaarloosd wordt. De driehoek tussen de Waverse en Elsense Steenweg en de Vredestraat laat men volledig in handen van dealers. Voor mijn deur zie ik permanent vier à vijf dealers staan, terwijl ze daar niets te zoeken hebben. De wijkagenten kennen de drugsdealers, maar de ordediensten lijken de situatie niet meer onder controle te hebben.”
'Matonge zou zo'n leuke wijk kunnen zijn'
“Ik ben ongerust over waar dit naartoe gaat,” gaat Toschi verder. “We zitten hier op tien minuten van het hart van de Europese wijk. Matonge zou zo’n leuke wijk kunnen zijn, met een toffe ambiance.”
Dat vindt ook Nancy Mbaye. “Intriest,” noemt ze de gebeurtenissen van afgelopen weekend. Mbaye woont al meer dan twintig jaar in de Matongewijk en baat er een restaurant uit. “Als verdwaalde kogels mensen treffen, zoals in de New Yorkse wijk Harlem, dan wordt het gevaarlijk. Dit is een levendige en plezante wijk. De mensen komen hier graag. Justitie moet ingrijpen.”
Volgens de burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis, is de politie al zoveel mogelijk aanwezig in de wijk. “Dit is een van de wijken waar we met de politie het meeste op inzetten, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Sinds dit weekend hebben we de politieaanwezigheid nog versterkt.”
Maar de gemeente kan de problematiek niet alleen de baas, zegt burgemeester Doulkeridis. “Wanneer de politie tussenkomt maar justitie niet volgt, komt de dealer terug. En zelfs als justitie volgt, dan staat er een andere dealer klaar,” zegt ook hij. Een uitzichtloze situatie, die volgens de Elsense burgemeester om een “gecoördineerde aanpak op alle niveaus” vraagt.
Oplossingen op de lange termijn, dat is ook waar Dido Lakama heil in ziet. Meer blauw op straat? Een hardhandig optreden van de politie? Dat zou volgens Lakama enkel een tijdelijk effect hebben. “Ik ken de valkuilen van de straat. Pas als jongeren weten bij wie ze kunnen aankloppen voor hulp en ondersteuning, kunnen we hen op het juiste pad brengen.”
“Vaak komt een dialoog pas op gang na dramatische gebeurtenissen zoals die van zaterdagavond.” Dat is jammer, vindt hij. “We moeten aan de slag met straathoekwerkers en met mensen die de wijk en de bewoners kennen. We moeten de mensen rond de tafel krijgen. Politiek, politie, handelaars en bewoners. Matonge is een mooie, multiculturele wijk met een enorm cultureel potentieel, waar mensen komen om zich te ontspannen. Dezer dagen komt de wijk helaas enkel negatief in het nieuws,” betreurt Lakama.
Lees meer over: Elsene , Veiligheid , matonge , drugsgeweld , schietincident