Extra maatregelen zijn nog niet aan de orde, maar maandag komt er wel een gewestelijke veiligheidsraad samen met alle 19 burgemeesters. Dat heeft het kabinet-Vervoort beslist na afloop van een wetenschappelijk comité over de Brusselse besmettingscijfers.
Expertencomité vindt extra Brusselse maatregelen nog niet nodig
De besmettingscijfers in Brussel zitten weer in de lift en daarom kwam donderdagvoormiddag een expertencomité samen om zich over de situatie te beraden. Wie er in dat comité zetelt, is niet helemaal geweten. Het kabinet-Vervoort spreekt over "meerdere wetenschappelijke experts". Zeker is wel dat zij nog niet hebben aangestuurd op dringende, bijkomende maatregelen voor het Brussels gewest.
Toch komen maandag de negentien gemeentes samen in een gewestelijk veiligheidsoverleg. Er moet een duidelijke communicatie en een sensibiliseringscampagne komen om ervoor te zorgen dat de bestaande maatregelen correct worden nageleefd. Dat staat in een mededeling van Brussels minister-president Rudi Vervoort en minister van Gezondheid Alain Maron.
"We gaan op dit moment nog niets speciaals doen, behalve goed blijven communiceren, sensibiliseren op een positieve manier en de testcapaciteit blijven vergroten", zegt Inge Neven van de Gezondheidsinspectie na afloop van het comité donderdag. "Verder wachten we af wat de Nationale Veiligheidsraad volgende week zal zeggen. In heel België stijgen de besmettingen, dus moeten we niet enkel naar Brussel kijken, maar meer in het algemeen."
De Nationale Veiligheidsraad zal - onder voorbehoud - op woensdag 23 september samenkomen.
Gemeenten
Nochtans zitten er bij de Brusselse gemeenten toch enkele flinke uitschieters in de cijfers. Sint-Joost spant volgende de laatste cijfers de kroon met 375 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Burgemeester Kir was nog niet bereikbaar voor een reactie. Ook Molenbeek staat hoog op de lijst, met 204 besmettingen per 100.000 inwoners.
"Onze cijfers liggen inderdaad hoog, maar blijven wel al enkele dagen stabiel", zegt woordvoerder Rachid Bargouthi van Molenbeeks burgemeester Cathérine Moureaux (PS) daarover. "Het ligt bovendien aan onze specifieke bevolking, die redelijk jong is en dicht bijeen woont. Wij hebben al maatregelen genomen op het moment dat de cijfers bleven stijgen, zoals de openingsuren van onze testcentra uitgebreid en een informatiecampagne gevoerd." Nu de besmettingen stabieler blijven, plant de gemeente nog geen verdere actie.
In Brussel-Stad, waar volgende week enkele hogescholen heropenen, volgen nog geen spontane initiatieven. "We evalueren wat nodig is in functie van de situatie en staan continu in contact met de virologen", aldus woordvoerster Maïté Van Rampelberg van burgemeester Philippe Close (PS). "Nu liggen er nog geen maatregelen op tafel los van het gewest."
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Conferentie van Burgemeesters , aantal besmettingen coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.