De geradicaliseerde jongeren die maandag in het kader van een terreuronderzoek opgepakt werden in Brussel, Antwerpen en Eupen wilden Bart De Wever (N-VA) vermoorden en politiekantoren aanvallen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vrijdag.
Geradicaliseerde jongeren wilden Bart De Wever vermoorden
Maandag werden acht verdachten opgepakt bij twee onderzoeksacties in Brussel en Antwerpen na huiszoekingen in onder meer Molenbeek en Schaarbeek vanwege een mogelijke terroristische aanslag. De speurders hielden de jongeren al een tijdje in de gaten omdat ze in sneltempo geradicaliseerd zouden zijn. Ze maakten niet alleen plannen om politiekantoren aan te vallen, ze wilden ook N-VA-voorzitter Bart De Wever om het leven brengen. Het hoofddoekenverbod in Antwerpen, waar het loketpersoneel geen zichtbare religieuze tekenen mag dragen, zou een van de motieven zijn geweest.
Bij het federaal parket bevestigt men dat de Antwerpse tak van de terroristische groep plannen maakte om N-VA-voorzitter Bart De Wever te liquideren. "De naam van De Wever is in het Antwerpse onderzoek inderdaad gevallen", zegt Eric Van der Sypt, de woordvoerder van het federaal parket. "Maar het is niet zo dat er al een dag en een uur was vastgelegd waarop de aanslag moest plaatsvinden. Zo concreet was het nu ook weer niet."
OCAD-lijst
De Wever zelf was niet bereikbaar voor een reactie. "Dit is een gerechtelijke zaak waarover wij geen enkele commentaar kwijt kunnen", zegt zijn woordvoerder. In een interview in De Ochtend (Radio 1) bevestigde ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne dat "de naam van Bart De Wever gevallen was", maar dat de plannen van de geradicaliseerde jongeren nog niet concreet waren. "Maar onze diensten hebben geen risico genomen en zijn van zodra sprake was van geweld disruptief tussengekomen." Voor vragen over de motieven van de verdachten verwees de minister door naar het parket. Het klopt volgens Van Quickenborne dat niet alle verdachten op de OCAD-lijst van terreurverdachten stonden, maar de vier hoofdverdachten in ieder geval wel.
Later op vrijdag keurt de federale ministerraad een wetsontwerp van de minister goed om de informatiedoorstroming over personen op die lijst te verbeteren. Gegevens zullen bijvoorbeeld mogen worden gedeeld met medisch personeel, terwijl iedereen op de lijst ook minstens tweemaal per jaar zal worden gescreend, aldus Van Quickenborne.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Bart De Wever , terreur