Het verkeersinstituut VIAS bestudeerde eerder dit jaar twee maanden lang het gedrag van bestuurders op 161 plaatsen op verschillende momenten van de dag en de week. Daaruit blijkt voor Brussel dat op het moment van de observatie vijf procent van de bestuurders bezig was met zijn gsm of een ander elektronisch toestel met een scherm.
Gsm-gebruik achter stuur: Brusselse bestuurders slechtste leerlingen van de klas
Uit de cijfers blijkt dat de Brusselse (vijf procent) en Waalse (drie procent) bestuurders vaker hun gsm gebruiken achter het stuur dan Vlaamse (1,6 procent). In Brussel was zelfs zeven procent van de geobserveerde bestuurders van een bestelwagen bezig met zijn gsm. Daarbij lijkt het verschil in pakkans volgens Vias zeker een rol te spelen. Van de 115.000 bestuurders die vorig jaar geverbaliseerd werden vanwege gebruik van een smartphone, werden er slechts 20.000 boetes in Wallonië uitgeschreven. In Vlaanderen waren er dat meer dan drie keer zo veel.
Het gebruik van een smartphone achter het stuur komt voor bij automobilisten van elke leeftijd. Enkel bij senioren is er maar een heel kleine groep (0,1 procent) die de gsm achter het stuur gebruikt. Mannelijke bestuurders tenslotte (2,1 procent) gebruiken vaker de gsm achter het stuur dan vrouwelijke (1,3 procent).
Ongevallen
Het verkeersveiligheidsinstituut schat dat vorig jaar alleen al ongeveer 50 doden en 4.500 gewonden in het verkeer vielen door het gebruik van de gsm achter het stuur. Vias pleit dan ook voor het inzetten van camera's om de pakkans te vergroten en gsm-gebruik achter het stuur tegen te gaan.
"Afleiding behoort nog steeds tot de drie grootste killers in het verkeer", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in een reactie. "Handhaving en sensibilisering rond dit topic blijft dan ook nodig, we vragen aan bestuurders om te focussen op de weg en niet op hun gsm-toestel. (…). Geen enkele oproep, melding of bericht is immers zo belangrijk dat ze een ongeval waard is", aldus nog minister Peeters.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Vias , GSM-gebruik , Lydia Peeters
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.