Café De Walvis zal zijn sluitingsuur niet moeten vervroegen. Zij behoren tot de categorie café-restaurant op wie de verstrengde coronamaatregels niet van toepassing zijn.

Ook cafés-restaurants mogen openblijven tot 1 uur

Godfried Roelant
© BRUZZ
28/09/2020

Niet alleen de restaurants in de zuivere zin van het woord, maar ook cafés-restaurants zullen klanten mogen blijven ontvangen tot 1 uur ’s nachts. Zij vallen binnen de horeca niet onder de categorie die door de verstrengde coronamaatregelen sinds vandaag al om 23 uur de deuren moet sluiten. Dat blijkt uit navraag bij Horeca Brussel.

In Brussel moeten cafés en bars vanavond al om 23 uur dicht. Dat maakt deel uit van de verstrenging van de coronamaatregelen die moet helpen om de opmars van het virus tegen te houden. De communicatie daarover zaaide afgelopen weekend de nodige verwarring, ook bij de horeca-uitbaters zelf. Zij weten vaak zelf niet of hun zaak nu vroeger dicht moet of niet.

Dat wordt bepaald op basis van een NACE-code. Die wordt standaard aan elke onderneming toegekend op basis van de economische activiteit die er wordt uitgevoerd. Navraag bij Horeca Brussel leert dat zo niet enkel restaurants in de strikte zin van het woord tot 1 uur zullen mogen openblijven.

“Alle drank- en eetgelegenheden die volgens hun ondernemingsnummer ingeschreven staan onder de NACE-code 56101 en 56102 behouden dat sluitingsuur” legt Philippe Trine van Horeca Brussel uit.

NACE-codes

| Volgens de NACE-codes behoren ook cafés-restaurants tot de codes 56101 en 56102 waarop het vroegere sluitingsuur niet van toepassing is.

‘Belabberde communicatie’

In dat geval moeten ook cafés-restaurants vandaag niet vroeger sluiten, want ook zij vallen onder die bewuste codes (zie afbeelding hierboven). Voor Jordan Greenwood, uitbater van Café Walvis aan de Dansaertstraat, is dat een hele opluchting.

"We kunnen elke euro goed gebruiken. Want we betalen per maand gemiddeld 700 euro aan alcoholgel en gaven al 3.500 euro uit aan plastieken scheidingswanden. Allemaal uit eigen zak"

Jordan Greenwood, uitbater Café Walvis

“Toen het nieuws van de verstrenging van de coronamaatregelen ons bereikte, dacht ik in eerste instantie dat ook wij vroeger zouden moeten stoppen. Maar dat blijkt nu dus niet het geval. En maar goed ook, want sinds de heropstart van de horeca, kunnen we elke bron van inkomsten goed gebruiken. Per maand betalen we gemiddeld 700 euro aan alcoholgel en vorig weekend liep de rekening voor plastieken scheidingswanden nog op tot 3.500 euro. Dat betaalden we allemaal uit eigen zak, zonder steun.”

Greenwood is ontgoocheld in de manier van communiceren over de maatregelen door de politiek. “Tijdens de hele coronacrisis vangen wij bij aanpassingen van het beleid her en der signalen op van wat ons te wachten staat. Maar op geen enkele wijze worden wij op een degelijke manier geïnformeerd.” Dat gevoel kent ook Arnaud Van Hollebeke van café Belga op het Flageyplein in Elsene. “Het is de eerste keer dat wij iets over die NACE-code horen. Wij gaan geen risico’s nemen en zullen vanavond om 23 uur sluiten, maar gaan nu wel eens bekijken wat onze opties zijn.”

'Onderscheid tussen café en restaurant houdt geen steek meer'

De nieuwe regels gaan uit van het idee dat het bewaren van de nodige afstand beter georganiseerd kan worden in restaurants dan in cafés. Maar volgens Greenwood is de logica daarachter ver zoek. “Het onderscheid tussen café en restaurant bestaat op het gebied van coronamaatregelen al lang niet meer. Iedereen houdt zich vandaag aan dezelfde afstandsregels."

"Dat ook op café alles veilig kan verlopen zou duidelijk worden moest er meer gecontroleerd worden. Wij hebben nog nooit bezoek gehad van inspecteurs, maar ik nodig ze met open armen uit. Dan kunnen ze dat met hun eigen ogen zien,” aldus Greenwood nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , Café Walvis , Café Belga , coronamaatregels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni