Partijen strooien met voorstellen om wonen in Brussel goedkoper te maken

MD
© BRUZZ
09/05/2019

De registratierechten verder afbouwen, een woning ‘leasen’ of toch maar een rooster van bindende huurprijzen. Het zijn maar een paar van de concrete voorstellen die de Nederlandstalige partijen formuleerden op het BRUZZ-debat met de Brusselse lijsttrekkers. Het doel: een stop zetten op de stadsvlucht van de middenklasse uit Brussel.

Brussel Kiest LOGO 2019

Het was één van de prioriteiten uit het regeerakkoord van de huidige bestuursploeg, maar er is te weinig gedaan om het financieel haalbaar te maken voor jonge gezinnen en tweeverdieners om een eigendom in de stad te kopen. En ook de huurprijzen blijven stijgen. Kortom, de middenklasse dreigt steeds meer weg te trekken uit Brussel.

Daar zijn ook de Nederlandstalige partijen zich terdege bewust van: elke partij formuleerde wel enkele concrete maatregelen. Zo wil CD&V de registratierechten bij de aankoop van een woning verder afbouwen of ze gespreid in de tijd laten betalen.

“Als je tussen 20 en 30 jaar bent, heb je niet al dat geld om in één klap de registratierechten op te hoesten”, klonk het bij CD&V-lijsttrekker Bianca Debaets. De christendemocraten willen ook het systeem van “leasewoningen” naar Brussel halen, waarbij mensen die een paar jaar een woning huren, die som kunnen aftrekken wanneer ze dezelfde woning aankopen. Daarnaast wil Debaets ook blijven investeren in voldoende plaatsen in crèches en scholen.

'Onroerende voorheffing moet zakken'

Huidig minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) klopte zich dan weer op de borst over het feit dat je vandaag bij de aankoop van een woning geen registratierechten betaalt tot het bedrag van 175.000 euro. Daarvoor moest wel de woonbonus sneuvelen.

“Maar dat heeft zijn vruchten afgeworpen, het aantal eerste aankopen is fors gestegen”, klinkt het. Voor Vanhengel kan het plafond opgetrokken worden tot 225.000 euro en kan ook de kost van 1 procent bij het afsluiten van een hypotheeklening op de schop.

Voor Vlaams Belang moet de onroerende voorheffing, de jaarlijkse belasting op vastgoed, dan weer omlaag. “Die zijn sterk gestegen onder deze regering, waardoor wonen opnieuw duurder is geworden”, klonk het bij lijsttrekker Dominiek Lootens. Vanhengel legde daarop wel uit dat Brusselaars een automatische korting van 120 euro krijgen, de zogeheten Be Home-premie.

“Als dat wenselijk is, kunnen we die verhogen”, aldus Vanhengel. Lootens wil ook dat het weer aangenaam wonen wordt in de stad waardoor meer mensen zich in de stad zelf vestigen, maar ook strenger toezien op wie een sociale woning toegewezen krijgt om "de bedriegers er uit te halen."

PVDA en Groen willen de huurprijzen reguleren

De huidige regeringsleden kregen fors tegenwind van onder meer PVDA en Groen. “We moeten de markt reguleren”, klonk het bij Jan Busselen (PVDA). “Deze legislatuur is er beloofd dat de kanaalzone zou ontwikkeld worden voor betaalbare woningen. Wel, het omgekeerde is gebeurd”, aldus Busselen.

PVDA pleit voor drie concrete maatregelen. Er moet een huurrooster met bindende richtprijzen komen, die bepaald worden door verschillende factoren zoals het mediaan inkomen en de ligging van de woning. Daarnaast moeten sociale woningen aantrekkelijker gemaakt worden, niet enkel voor de armsten, en moet de onroerende voorheffing progressief worden.

Ook Groen pleit ervoor om de huurmarkt te reguleren. “We moeten niet toekijken hoe de prijzen elk jaar stijgen”, stelde Elke Van den Brandt. Groen is net als de PVDA voor het bindend maken van het momenteel slechts indicatieve rooster van huurprijzen.

Als het om het aankopen van een woning gaat, wil Groen de registratierechten verlagen en voldoende publieke woningen voorzien. “En laat ons eindelijk eens die hemeltergende leegstand en de discriminatie op de huurmarkt aanpakken.”

16 huisvestingsmaatschappijen fuseren

N-VA wil dan weer de huisvestingsmaatschappijen rationaliseren, maar ook de premies voor de renovatie van woningen duidelijker in de markt zetten. “En laten we ook de studenten niet vergeten. Waarom kunnen we gezinnen niet toelaten om studenten in huis te nemen in ongebruikte kamers?”, klonk het bij Cieltje Van Achter.

Ook Pascal Smet ziet in de filosofie van zijn One.Brussels een hefboom om de zestien huisvestingsmaatschappijen af te bouwen. “We kunnen dan veel efficiënter sociale woningen bijbouwen. Maar de overheid zou ook zelf veel meer betaalbare woningen kunnen bijbouwen, dat doen we nu nog te weinig.”

  • Wie andere standpunten van de partijen wil vergelijken, kan per thema vergelijken op onze kieswijzer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , wonen , Brussel Kiest 2019 , Guy Vanhengel , Pascal Smet , Bianca Debaets , Jan Busselen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni