De voorbereidende werken voor de eerste volledige zomersluiting van de Leopold II-tunnel zijn volop aan de gang. Tijdens een persbezoek woensdagnacht werd tekst en uitleg gegeven bij de renovatie.
De tunnel wordt tijdens de komende nachten tussen 22 uur en 6 uur klaargemaakt voor de volledige sluiting vanaf 1 juli, en de werken de komende jaren. Er wordt nieuwe tijdelijke verlichting aangebracht en ook de elektriciteitskabels worden volledig verplaatst naar rasters tegen de muur, zodat deze de werken aan het plafond en het wegdek niet kunnen hinderen. De zomersluitingen worden erg belangrijk voor de werken van het consortium Circul 2020 (Jan de Nul, Besix, EngieFabricom).
Eerst asbest aanpakken
Enkel tijdens de nacht werken, zoals het geval was sinds begin mei, is niet erg efficiënt. Een lange colonne voertuigen moet iedere keer in en uit te tunnel raken. "We kunnen de tunnel volledig sluiten na een twintigtal minuten en dan verliezen we nog eens een half uur voor iedereen de tunnel binnenrijdt en op zijn werklocatie is. Eenmaal het 5 uur 's morgens is moet iedereen de tunnel verlaten zodat die tegen 5.45 uur leeg is, want om 6 uur komen de eerste pendelaars. Daarom hebben maar 6 à 7 productieve uren", legt Heirbrant uit.
De eerste zomersluiting van 1 juli tot en met 31 augustus wordt gebruikt voor de volledige verwijdering van een laagje verf tegen de muur die op sommige plaatsen asbest bevat. "In kilo's zal er niet veel asbest verwijderd worden, maar in oppervlakte en lengte wel. De tunnel is 2,6 kilometer lang en de muur waar de verf moet verwijderd worden loopt door heel de tunnel en dat in beide richtingen en telkens aan weerskanten. Dat is goed voor meer dan 10 kilometer", vertelt Heirbrant.
Voor de asbestverwijdering wordt een speciaal ontworpen machine met afzuigkap gebruikt die geen stof creëert bij het afschuren van de verf. De stofdeeltjes zijn namelijk kankerverwekkend.
Permanent 200 personen aan de slag
Tijdens de twee volgende zomersluitingen in 2019 en 2020 wordt het wegdek, goed voor zo'n 50.000 m², volledig aangepakt. Doorheen het jaar, tijdens de nachtelijke sluitingen, worden voornamelijk het dak en alles daarrond aangepakt. "Het plafond wordt dan aangepakt. Dat gaat om betonherstellingen zoals waterdichtheid of effectieve herstellingen aan de wapening die bloot ligt."
Er komen ook dubbel zoveel nooduitgangen. "Bovengronds gaan we nieuwe trappenhuizen bouwen en oude renoveren. De tunnel heeft nu niet genoeg trappenhuizen voor evacuatie, dus gaan we er zeventien nieuwe creëren. De ventilatie en de verlichting wordt ook volledig vernieuwd", aldus Heirbrant. Vervuilde lucht zal niet langer afgevoerd worden naar de oppervlakte via roosters. Nu komt die nog rechtstreeks in het Elisabethpark.
In de zomer zullen er permanent 200 personen aan het werk zijn in de Leopold II-tunnel, tijdens de nachtelijke sluitingen zijn er dat 70.
Bekijk de volledige reportage donderdag op BRUZZ 24 of bruzz.be.
Renovatie Leopold II-tunnel
Lees meer over: Mobiliteit , Renovatie Leopold II-tunnel , Leopold II-tunnel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.