Op de tweede bijeenkomst van de onderzoekscommissie-Samusocial kwamen de regeringscommissarissen dinsdagnamiddag opnieuw getuigen. Zij vroegen maandenlang naar de bedragen en verdeling van de zitpenningen binnen de raad van bestuur, maar kregen de cijfers vanaf 2008 pas een uur voor de presentatie van hun rapport op 8 juni. Uit die nieuwe informatie blijkt dat de bedragen voor het 'bureau', een deel van de raad van bestuur, doorheen de jaren stegen.
Bedrag uitgekeerd aan bureau Samusocial steeg explosief sinds 2008
De regeringscommissarissen Tina Martens en Sandrine Cnapelinckx bevestigden eerst dat ze in opdracht van minister-president Vervoort (PS) naar Samusocial waren afgevaardigd, een opdracht die hij via een oproepingsbrief had doorgespeeld aan de bevoegde ministers van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie Smet (SP.A) en Fremault (CDH).
Telefoon in de auto
Een uur voor de presentatie van hun rapport aan de regering op 8 juni kregen de twee regeringscommissarissen telefoon van de voorzitter van Samusocial, Michel Degueldre. Hij meldde dat hij nog meer stukken mee te delen had, dat er al zitpenningen aan de bestuurders werden uitgedeeld vanaf 2006.
"Dat kon niet via de telefoon”, zegt Martens. “Wij zaten samen in de auto en konden niet meteen op dat moment afspreken. Omdat bij Samusocial een dag later een gerechtelijke huiszoeking plaatsvond, kregen wij de extra informatie pas de maandag daarop (12 juni, red.). We hebben het feit wel nog vermeld in ons verslag."
De extra informatie over zitpenningen stond daarom niet in het rapport voor de Brusselse regering van 8 juni, maar werd in de afgelopen weken ook niet meegedeeld aan de leden van de onderzoekscommissie. Alain Maron (Ecolo), lid van de onderzoekscommissie, betreurde dat ten zeerste, en met hem ook collega's als Arnaud Verstraete (Groen), Liesbet Dhaene (N-VA) en Benoît Cerexhe (CDH). "Nu moeten we vragen stellen aan regeringscommissarissen over informatie die we nog niet hebben gekregen", vatte Maron samen.
Telkens meer zitpenningen
De nieuwe documenten geven pas gedetailleerde informatie over de uitbetalingen aan bestuurders bij Samusocial vanaf 2008. Ze tonen aan dat de vergoedingen voor de leden van het bureau, met daarin onder meer Pascal Peraïta (PS) en Yvan Mayeur (PS), jaarlijks stegen. Het bedrag van de zitpenningen bleef al die tijd gelijk, 140 euro bruto per vergadering, maar er werden er elk jaar meer uitgekeerd, zei Cnapelinckx. "Volgens verklaringen in de pers van de betrokkenen beschouwden zij het als een maandelijks forfaitair bedrag."
Het 'bureau' is een kleine selectie uit de zevenkoppige raad van bestuur van Samusocial, een selectie die regelmatig apart vergadert, en een veel hoger bedrag aan vergoedingen opstreek. "Er werd nergens in de stukken van de raad van bestuur gesproken over een apart bureau", zei Tina Martens. “Door te puzzelen met de bedragen die de bestuurders kregen, zijn we erop uitgekomen dat er vergaderingen waren waar sommige mensen op uitgenodigd waren, en andere niet." Bewijzen dat die laatste hebben plaatsgevonden zijn er niet. Ook de regeringscommissarissen werden lang niet altijd uitgenodigd.
Martens: "In 2008 ontvingen de leden van het bureau elk 6.800 euro bruto, tegen 2012-2013 liep dat op tot 12.000 à 13.000 euro, in 2015 was het 18.900 euro. Degene die het secretariaat beheerde, kreeg telkens de helft van de andere twee. (...) Er was duidelijk sprake van een aparte behandeling van de leden van het 'bureau'."
Samusocial
Hoe transparant is het beleid?
Lees meer over: BRUZZ 24 , Samusocial , Hoe transparant is het beleid?
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.