Parkeercontroles Elsene fors verhoogd sinds komst van de scancar

EC, TH
© BRUZZ
13/08/2019

Sinds april rijden de parkeerstewards van Elsene rond met een scanwagen, die per nummerplaat controleert of de bestuurder wel keurig betaald heeft. Dat duwt ook het aantal boetes de hoogte in.“De tijd van de papieren parkeerbonnen is voorbij.”

In de straten van Elsene is sinds april een nieuwe habitué te spotten. Het is een kleine elektrische Renault Zoé, een elegant, wit wagentje dat haar elegantie wat verliest door twee grote spoilers op het dak. Daar zitten acht camera’s in, die samen 360 graden rond de wagen registreren. En elke nummerplaat in hun vizier krijgt een klik van het vogeltje.

"Het toont dat de gemeente Elsene echt bezig is met mobiliteit"

Sara Jasmes, parking.brussels

De witte bolide is de enige echte ‘scancar’ van Elsene, in dienst sinds de gemeente haar parkeerbeleid heeft uitbesteed aan het gewestelijke parkeerbedrijf parking.brussels. Een parkeerticket is nu gelinkt aan de nummerplaat van de wagen, dus wordt per foto gecontroleerd of de bestuurder keurig heeft betaald voor zijn plek in de straat. Wie dat niet doet, mag nu veel sneller een boete verwachten dan voordien.

“De tijd van de papieren parkeerbonnen is voorbij”, zegt woordvoerder Sara Jasmes van parking.brussels. De scanner op vier wielen kan namelijk 1.200 wagens per uur controleren, opgeteld 15.000 per dag, terwijl de wandelende parkeerwachter maar aan 450 auto’s per dag komt. “Het toont dat de gemeente Elsene echt bezig is met mobiliteit”, vindt Jasmes.

Modal shift

Glippen wel door de mazen van de scanner: de foutparkeerders. Een wagen op de stoep of voor een garage haalt de scancar er niet uit. Dan is het de taak van de steward achter het stuur om een wandelende collega ter plaatse te sturen, of de politie te verwittigen.

"De bewoners vinden nu zelf weer meer parkeerplaats"

Virginio Ferreira, coördinator parkeerstewards

Het parkeerbedrijf ziet naar eigen zeggen een positieve evolutie. “Van wat wij opvangen vanop het terrein, zijn mensen hun gedrag wel degelijk aan het veranderen”, zegt Virginio Ferreira, de coördinator van de parkeerstewards in Elsene. “Wie vroeger naar Brussel kwam met de auto, gaat nu eerder met het openbaar vervoer komen of rijdt tot aan een overstapparking aan de rand.” Cijfers over die vermeende modal shift heeft parking.brussels nog niet, maar negen van hun dertig stewards zijn alvast zelf naar de fiets omgeschakeld, vertelt hij trots.

De parkeerwachters krijgen vooral opgestoken duimen van de inwoners uit afgelegen straten, waar vroeger amper controles plaatsvonden. “Aan de grens met Watermaal-Bosvoorde en langs Ter Kamerenbos vinden de bewoners nu zelf weer meer parkeerplaats”, zegt Ferreira.

400 boetes

Blijft de vraag of al die controles ook tot meer boetes leiden. De tijd die vrijkomt in de dagplanning van de stewards mogen ze nu achter een computerscherm spenderen, want elke foto dient handmatig geanalyseerd te worden. “Dat vraagt tijd”, zegt Jasmes, “maar het is niet meer werk.” Tot nu toe worden gemiddeld 400 retributies per dag uitgeschreven, op een totaal van 7.000 à 8.000 gecontroleerde nummerplaten. “Dat zullen er nog meer worden vanaf we een tweede scancar inzetten”, zegt Jasmes.

Momenteel wordt de scancar enkel gebruikt in de blauwe zones, waar chauffeurs met een parkeerschijf twee uur gratis kunnen parkeren. Elsene is na Brussel-Stad en Schaarbeek de derde gemeente in het Gewest die een scancar gebruikt. Vanaf september komt er ook een scanscooter bij en nog een tweede wagen. De scooter moet vooral handiger kunnen navigeren in drukke straten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Elsene , Mobiliteit , scancar , foutparkeerders , parkeerboetes , parkeerbeleid , Parking.Brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni