In BRUZZ 24 blikt politicologe Nadia Nsayi terug op het nieuws over de brief van koning Filip, waarin hij zijn spijt betuigt voor het koloniale verleden van België. "Hij erkent het leed dat heeft plaatsgevonden", aldus Nsayi. "Dit is een historische stap vooruit. De volgende federale regering zal haar verantwoordelijkheid moeten nemen en excuses aanbieden."
Nadia Nsayi over spijtbetuiging koning Filip: 'Historische stap vooruit'
"Dit is een historische stap vooruit", zegt politicologe en auteur van het boek "Dochter van de dekolonisatie" Nadia Nsayi over de brief van koning Filip. "Nog nooit heeft een Belgische koning zo'n uitspraken gedaan."
Voor Nsayi is de brief "een erkenning van het leed dat heeft plaatsgevonden." "Hij legt ook een verband met de huidige samenleving en gebruikt termen als racisme en discriminatie", aldus Nsayi.
De volgende stap is werk maken van de parlementaire commissie over het koloniaal verleden, vervolgt de politicologe. Nsayi: "Er zijn heel wat Belgen die op school heel weinig geleerd hebben over het koloniaal verleden. Die commissie is een manier om de historische context en de consensus die er is onder historici op een brede manier te verspreiden onder de Belgische bevolking."
Oproep aan gemeenten: 'Dekoloniseer openbare ruimte'
Een spijtbetuiging staat niet gelijk aan excuses, maar die moeten er ook komen, vindt Nsayi. "De volgende federale regering zal haar verantwoordelijkheid moeten nemen en excuses aanbieden."
Daarnaast roept Nsayi steden en gemeenten op om zelf aan de slag te gaan met de dekolonisatie van de openbare ruimte. "Heel wat standbeelden moeten verdwijnen, anderen kunnen blijven maar moeten dan meer context krijgen", aldus Nsayi nog. "Belangrijker zijn de straatnamen, want op basis daarvan lokaliseren we onszelf."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , 60 jaar onafhankelijkheid Congo , Koning Filip , koloniaal verleden , dekolonisering
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.