De Brusselse vzw Toestand tovert al zes jaar lang verlaten gebouwen om tot ontmoetingsruimtes voor Brusselaars. Toestand kreeg in de loop der jaren heel wat vragen en bundelde de antwoorden daarop in een nieuw boek, dat dinsdagavond voorgesteld werd. “Er is 6,5 miljoen vierkante meter leegstaande ruimte in Brussel.”
Lees ook: 'Lege' Dansaert twistpunt tussen meerderheid en oppositie: 'Franse merken tonen interesse'
Leegstond’ wordt een praktische handleiding van 272 pagina’s voor mensen die zelf leegstand willen aanpakken. “We kregen van heel veel mensen continu dezelfde vragen: hoe organiseer je de projecten? Hoe gaat het er logistiek aan toe? Hoe zit dat met verzekeringen?”, legt Felix Aerts, een van de bezielers van Toestand, uit aan BRUZZ.
“Meestal gingen we in gesprek met die mensen, maar uiteindelijk leek het ons beter om al die vragen en de antwoorden erop te bundelen. Op die manier delen we onze struikelblokken met iedereen”, aldus Aerts.
'Eigenaars worden niet bestraft'
Het is een boek vol praktische tips geworden. Toestand deelt zijn ervaring en tipt de lezer over contracten, verzekeringen en het contact met eigenaars van leegstaande gebouwen. Zo hoopt de vzw meer mensen te mobiliseren om iets aan de leegstand te doen.
En dat is nodig. Volgens Toestand is er zo’n 6,5 miljoen vierkante meter aan leegstaande gebouwen in Brussel. “En dat is wellicht nog een onderschatting”, zegt Lola Dirkx. “In Brussel worden eigenaars niet aangemoedigd om iets met hun leegstaande panden te doen. Ze worden er ook niet voor bestraft. Meestal bevinden de panden zich ook in achtergestelde buurten, waardoor het voor eigenaars niet interessant is er iets mee te doen.”
Kraken ondersteunen
Eén van die suggesties die Toestand doet is het kraken van leegstaande gebouwen. Dat is niet alleen illegaal, maar sinds kort ook strafbaar. “Toch is het vaak de enige optie. Omwille van marktspeculatie geeft de eigenaar de voorkeur om een pand leeg te laten staan. Al helemaal omdat daar geen zware sancties op staan. Vzw Toestand steunt daarom krakers, zelfs al hebben ze geen toestemming van de eigenaar”, aldus Aerts.
“Er is een huisvestingscrisis, 46.000 mensen staan op een wachtlijst voor sociale woningen en er komt een enorme druk te staan op onze stedelijke huisvestingsmarkt. Elk leegstaand gebouw dat niet gebruikt wordt, draagt bij aan die druk”, besluit Dirkx.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , Stedenbouw , leegstand
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.