Jouw vraag

JOUW VRAAG. Zijn er al boetes uitgeschreven voor overtredingen binnen de lage-emissiezone?

Jean-Marie Binst, Luana Difficile
© BRUZZ
12/10/2018

Oh, oh, oh, niet te snel. Tussen de controle per camera vanaf 1 oktober en de verzending van de boete voor de eigenaar van het voertuig in overtreding, zit wel wat rek. “Vermoedelijk zullen de boetebrieven voor de eerst vastgestelde overtredingen ten vroegste op 9 oktober de post op gaan,” stelt Sarah Hollander, projectleider van de Lage-Emissiezone (LEZ) bij Leefmilieu Brussel.

"Zijn er al boetes uitgeschreven voor auto's die niet voldoen aan de normen van de lage-emissiezone?"

Bernd uit Vorst

“Na de camerasignalisatie moeten eerst alle gegevens bij diverse diensten gecontroleerd worden. Het zal altijd minstens acht dagen na de overtreding duren vooraleer de boete bij overtreder aankomt.” Vandaar dat een antwoord op deze vraag, zo snel na 1 oktober, wel wat moeilijk lag.

Maar het is niet het aantal boetes dat hierin misschien het belangrijkste is, dan wel wie aan die boetes ontsnapt. Negen maanden terug werd een overgangs- en verwittigingsperiode ingesteld voor wie het Brussels Gewest binnenreed met een personenwagen, bus of bestelwagen tot 3,5 ton met dieselmotor zonder euronorm of met euronorm 1.

Wie toch de stad inreed en voorbij een van de 188 cameraposten passeerde, kreeg een melding thuis gestuurd, dat het na 1 oktober niet meer zo gemakkelijk zou kunnen. Tussen 1 juli en de laatste zomerdag bijvoorbeeld was dat goed voor 1.350 ‘verwittigingen’, schreef BRUZZ al online. Maar nu is het dus menens, en op 1 januari 2019 zal de regel voor de LEZ nog strenger worden. Dan mogen ook benzineauto’s zonder euronorm of met euronorm 1 en dieselwagens met euronorm 2 niet meer de hoofdstad in.

LEZ zone lage emissie

Begin en einde van een LEZ

Wie met die vervuilende uitstoot geen rekening moet houden, zijn de trotse eigenaars van oldtimers. Of het leger, want de honderden paracommando’s mogen met vervuilende vrachtwagens, jeeps of tanks tot in hartje stad worden gedeponeerd voor hun veiligheidswandelingen. Vandaar kunnen ze dan pendelen, maar naar de kazerne terugrijden mag met hun zwaar tuig. Ook politie, brandweer, civiele bescherming, zwaar vrachtverkeer en landbouwtractoren de stad nog vervuilen. Idem dito voor de straatvegers en vuilniswagens.

Wel moet het openbaar vervoer, net als toeristische autocars en schoolbussen, rekening houden met de LEZ, gezien het om personenvervoer gaat. “De MIVB moet na de verwittigingsperiode van de strengere regelgeving, dus tegen 31 maart 2019, haar bussenpark uitzuiveren,” aldus Hollander.

Overigens, na één overtreding mag men 91 dagen weer vervuilen, want er is maar één boete van 350 euro per drie maanden van overtredingen. Wat eigenlijk wil zeggen dat iemand voor 1.400 euro aan vervuilingsboetes per jaar, met een ouwe, bezoedelende kar, mag blijven rondrijden in Brussel. Antwerpen, dat sinds januari 2017 al een LEZ heeft ingesteld, stuurt ook boetes uit.

VOLGENDE WEEK: Waarom staat het architecturaal waardevol voormalig postsorteercentrum in Brussel-Zuid al 20 jaar leeg?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Milieu , Big City , LEZ , lage-emissiezone , luchtvervuiling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni