Sinds vorig jaar zijn er veel meer controles op verkeersinbreuken in Schaarbeek. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente zelf. Maar is Schaarbeek ook veiliger geworden? “Integendeel”, klinkt het op straat, "het is nog verslechterd. Zelfs de tram wordt hier geflitst.”
'Meer verkeerscontroles in Schaarbeek? Het is hier alleen maar verslechterd'
In de hele politiezone (Schaarbeek, Evere, Sint-Joost) zijn vorig jaar 43 procent meer overtredingen vastgesteld dan in 2017. Ook het aantal op snelheid gecontroleerde voertuigen is fors omhoog gegaan, naar 10 miljoen gecontroleerde voertuigen in 2018. In 2016 waren dat er nog 4 miljoen.
De verhoogde controles kaderen in de Beleidsnota Verkeersveiligheid, die tegemoet moet komen aan de groeiende bezorgdheid van het publiek, volgend op verscheidene zware ongevallen in de gemeente.
'Geen politie te zien'
Maar is de situatie op straat ook verbeterd? Maité vindt alvast van niet. We vinden haar aan de Heilige Familiekerk, langs de beruchte Helmetsesteenweg. “Enkele maanden geleden is hier nog een overstekend kind omvergereden”, zegt ze. “En een maand later heb ik een zebrapad verderop zelf een moeder met haar zoontje gered, door naar hen te roepen. Een wagen kwam in volle vaart af en reed zonder verpinken door, ik weet niet eens of hij ze gezien heeft. Hij heeft ze op een haar na gemist. Neen, als je het mij vraagt, is de situatie nog verslechterd.”
Volgens Maité komt dat doordat er geen camera’s staan op de Helmetsesteenweg. “Alle camera’s staan op de Haachtsesteenweg”, zegt ze. “Een keer was er een mobiele camera hier, en toen werd zelfs de tram geflitst.” Ook de politie is volgens haar te weinig zichtbaar. “’Misschien dat ze in burger opereren, maar ik zie ze in elk geval niet staan.”
Wat verderop loopt Najad met haar dochter Rachida en kleinzoon Adam. “De situatie is slechter”, zeggen ook zij alle drie. “De mensen zijn gestresseerd, haastig. Voetgangers en fietsers kunnen hen niks schelen.” De familie merkt alvast niet dat de politie prioritair inzet op verkeersveiligheid, al ziet Rachida ook niet meteen in hoe de situatie met zo'n mentaliteit verbeterd kan worden. Adam weet het wel: ‘boetes’, roept hij vanuit de diepte, "en hoge."
Een paar straten verder houden we halt aan een middelbare school, waar een gemeenschapswacht de jongeren helpt oversteken. Voor hem is de situatie min of meer dezelfde gebleven. “De jongens die hier op school zaten, komen al eens langsrijden na het behalen van hun rijbewijs”, zegt hij. “Dan komen ze hier een beetje stoer doen, met piepende banden optrekken en zo. Ik vraag hen dan vriendelijk om kalm te doen, wat ze meestal respecteren. Doen ze het nog een tweede keer, dan zeg ik niks meer, maar noteer ik hun nummerplaat, en geef ik die door aan mijn chef.”
Lichtend voorbeeld
Zelf noteerde uw BRUZZ-reporter tijdens het fietsen door Schaarbeek ook een dozijn onhoffelijkheden en erger. Zo was er een BMW (1-reeks) die op de de kaarsrechte Sinte-Mariastraat met de vier pinkers op auto’s slalommend voorbijstak, door het rood reed en auto’s coupeerde. Door het drukke verkeer kon uw dienaar toch nog langs de wagen fietsen, enkel maar om vast te stellen dat de chauffeur in kwestie een fleece droeg, met daarop het embleem van de politie.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Schaarbeek , verkeersveiligheid , agressie , snelheidsovertredingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.