Gisteren bleken er niet genoeg opvangplaatsen voor minderjarige asielzoekers waardoor 21 jongeren 's nachts de straat op moesten. Een dag later is er nog steeds geen oplossing gevonden en blijken zeven van die jongeren intussen ook van de radar verdwenen: "We houden daar echt ons hart voor vast, omdat die heel vatbaar zijn voor uitbuiting en misbruik," zegt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
14 van de 21 jongeren zijn doorverwezen naar de dienst Voogdij van de federale overheidsdienst Justitie om hun leeftijd te laten bepalen, aldus Claus. Ze werden daarna naar de Humanitaire Hub gebracht, waar de jongeren overdag konden verblijven. Maar waar ze 's avonds naartoe gingen, is niet gekend.
De overige jongeren die nu op straat zijn terechtgekomen zijn volgens Claus heel vatbaar voor uitbuiting en (seksueel) misbruik, en dreigen zo ten prooi te vallen aan prostitutienetwerken.
Aan hun lot overgelaten
Het is momenteel drie graden 's nachts, geen temperatuur om buiten te slapen. "Dat kan echt niet", zegt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
Volgens Claus komt de huidige situatie niet als een verrassing: "Het zat er al heel lang aan te komen, vorig jaar was de situatie al alarmerend. Al meer dan een jaar komen alleenstaande mannen die asiel aanvragen op straat terecht, al zeker 5.000 mensen zijn de toegang tot het opvangnetwerk ontzegd. We zijn al langer in crisismodus, maar nu hebben we een dieptepunt bereikt."
Maatregelen
De federale regering heeft eerder al een pakket aan maatregelen getroffen, waarbij een noodopvang geopend is in het Antwerpse Berlaar, alleen is daar slechts de helft van het centrum in gebruik door personeelstekort. Daarom pleit Claus voor bijstand vanuit defensie of civiele bescherming, zodat het centrum toch zeker volle bezetting kan halen en minder mensen de straat toegewezen krijgen.
Een andere maatregel waarvoor Claus pleit, die in het verleden al ingezet is, is het onderbrengen van asielzoekers in hotels. Dat gebeurde eerder al voor Oekraïense vluchtelingen, maar Claus wil dat die maatregel uitgebreid wordt naar een breder publiek: "Mensen met grote kans op erkenning als vluchteling zouden daar ook terecht moeten kunnen."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Politiek , Asiel en Migratie , asielopvang , Vluchtelingenwerk Vlaanderen