Begin september stelde Sven Gatz (VGC-collegelid bevoegd voor onderwijs) voor een premie in te voeren voor Nederlandstalige leraren die in de hoofdstad les komen geven. Die premie bestaat al voor politie-agenten die naar Brussel komen, maar volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is de premie in het geval van het onderwijs geen oplossing, en zal die er dan ook niet komen. Ook de VGC zal geen Brusselpremie invoeren.
Donderdag kreeg Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts in de commissie Onderwijs de vraag hoe het staat met het voorstel van een zogenaamde Brusselpremie voor Nederlandstalige leerkrachten.
Die premie was een idee van Sven Gatz (Open VLD) om het lerarentekort in Brussel op te vangen. Nederlandstalige leerkrachten zouden in ruil om in de hoofdstad te komen lesgeven een financiële bonus krijgen.
Volgens Weyts is het voorstel geen oplossing, omdat de premie enkel leerkrachten zou weglokken uit de Vlaamse rand en geen extra mensen warm maakt voor de job. Daardoor zou het probleem alleen maar verschuiven. Weyts gaf donderdagochtend in de commissie aan dat er moet ingezet worden op de aanpak van het leerkrachtentekort in héél Vlaanderen en Brussel, en vindt een premie geen goed idee.
Bovendien vindt Weyts het vreemd dat in de logica van Gatz de premie moet betaald worden door de Vlaamse overheid. "Dat is een stap te ver. Kortom, de Brusselpremie zal het levenslicht niet zien."
Gatz: 'Brusselpremie financieel onhaalbaar voor VGC'
Op die beslissing van Weyts om de Brusselpremie niet in te voeren komt reactie van Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V), die in de oppositie zetelt: "Er zit geen rek meer op in de Brusselse scholen. Er werden stappen gezet om de lerarenopleiding van zij-instromers voor Brussel te betalen en de lerarenbonus te verdubbelen en dit te betalen uit eigen middelen. Ik denk dat het VGC-College zich daadkrachtig kan tonen en ook de Brusselpremie voor eigen rekening moet nemen.”
"Dat is financieel niet haalbaar voor de VGC," reageert VGC-collegelid bevoegd voor Onderwijs Sven Gatz via zijn woordvoerster Eva Vanhengel. "Wij doen trouwens onze duit al in het zakje met de terugbetaling van het inschrijvingsgeld voor zij-instromers met de extra lerarenbonus."
Die inspanning komt neer op 500.000 tot een miljoen euro, op een begroting van ongeveer 250 miljoen euro. De Brusselpremie zou volgens minister Gatz tien miljoen euro kosten. "Vlaanderen heeft die middelen wel," klinkt het.
Bovendien wijst Gatz erop dat de verloning van leerkrachten een exclusieve bevoegdheid van de Vlaamse overheid is. "De Brusselpremie voor de Brusselse politie wordt ook niet door het Gewest of de gemeenten betaald, maar door de federale overheid."
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Onderwijs , lerarentekort , brusselpremie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.