De renovatie van het Park van Vorst zou begin volgend jaar van start moeten gaan. Maar er is nog discussie tussen de gemeente en de Commissie voor Monumenten en Landschappen. Die laatste wil enkele bomen omhakken om historische vergezichten te herstellen.
JOUW VRAAG. Hoe zit het met de renovatie van het Park van Vorst?
"Hoe zit het met de renovatie van het Park van Vorst?"
Het is zeventig jaar geleden dat het Park van Vorst nog een beurt kreeg. De druk bezochte groene long kan dan ook een investering gebruiken. Gelukkig ligt daarvoor ongeveer 6 miljoen euro klaar via Beliris, het samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Gewest en de federale overheid.
Met de investeringen zullen de paden worden vernieuwd en wordt een speeltuin aangelegd. Er komt ook nieuw meubilair, een tuiniersgebouw en een groen amfitheater. De chalet wordt gerenoveerd en het park krijgt verlichting.
Daarnaast moet het geld ook dienen voor een stormbekken en een centraal overstromingsgebied, waar regenwater beetje bij beetje kan infiltreren. “Het waterbeheer is een belangrijk onderdeel van het project,” zegt Elien De Swaef van Beliris. “Door het regenwater beter op te vangen, verhinderen we dat de paden opnieuw eroderen.”
Klinkt goed, maar het is een feit dat de plannen al enkele jaren in de schuif zitten. Zo lag het project een tijdje stil omdat vervoersmaatschappij MIVB plannen had voor een tramtunnel onder het park. De tunnel moest het mogelijk maken om onder meer de wijk rond Wiels te verbinden met station Albert, over enkele jaren eindpunt van de geplande metrolijn 3. Ondertussen is het tunnelproject echter begraven en wordt een bovengronds tracé langs het park bestudeerd.
Eind 2017 werd dan het vergunningstraject voor de renovatie opgestart, maar al snel dook een nieuw obstakel op. Het Park van Vorst is beschermd en de Commissie Monumenten en Landschappen maakte bezwaar bij de renovatieplannen. “De Commissie wil bepaalde bomen omhakken om vergezichten die vroeger bestonden te herstellen,” zegt Stéphane Roberti (Ecolo), burgemeester van Vorst. “Wij hopen hen ervan te overtuigen dat mensen vandaag liever bomen zien en vooral bekommerd zijn om de luchtkwaliteit.”
De vergezichten waren een expliciete wens van koning Leopold II, die eind 19e eeuw de aanleg van het park mogelijk maakte. Er werden zelfs kunstmatige heuvels voor aangelegd. Bij de aanleg van het park was de directe omgeving nog nauwelijks verkaveld en had je een goed zicht op de Vijfhoek.
Maar teruggaan in de tijd is dus geen optie voor het gemeentebestuur. “Ooit mocht je zelfs niet op het gras van het park lopen,” zegt schepen voor Stadsvernieuwing Charles Spapens (PS). “Het was een contemplatieve ruimte. Maar vandaag hebben mensen andere verwachtingen. Ze willen steeds meer in de stad wonen, maar verwachten dan ook een beetje ‘platteland’ in de stad, een plek om te wandelen in het groen. Het park heeft enkel zin als het ook gebruikt kan worden, ook voor evenementen. Het is de tuin van duizenden mensen die klein wonen.”
Zodra de kwestie van de vergezichten beslecht is, kan de renovatie normaal snel volgen. Beliris hoopt in september een vergunning op zak te hebben om begin 2020 met de werken te kunnen starten.
VOLGENDE WEEK: Was de bouw van de Europese wijk in die buurt een bewuste keuze?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.
Big City
Lees meer over: BRUZZ 24 , Sint-Gillis , Vorst , Stedenbouw , Big City
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.