De Brusselse regering zal het komende jaar 150 miljoen euro besparen. Te weinig, vindt de oppositie, en ook begrotingsminister Sven Gatz (Open VLD) geeft toe dat de situatie “niet ideaal” is. Toch is hij tevreden dat het tekort krimpt. “Na vier moeilijke jaren staat nu de rem erop,” zegt Gatz.
Zondag werd de begroting voor 2024 bekendgemaakt. Oppositiepartijen noemen de besparingsoefening ondermaats en ondernemersorganisatie Voka vreest dat de schuldenberg in Brussel te hoog wordt.
De regering besliste dat de schuldgraad nog verder mag stijgen: tot 210 procent ten opzichte van de inkomsten, in plaats van 205 procent zoals eerst beloofd aan het ratingbureau Standard & Poors. Volgens Gatz is de keuze besproken met het ratingbureau en blijft ze “redelijk.” “Het is geen ideale situatie, maar ze is beter dan vroeger,” vindt Gatz.
“We moeten zorgen dat we het plafond van 210 procent kunnen behouden. De volgende regering zal dat ook moeten handhaven. Anders wordt er telkens onderhandeld,” zegt Gatz, die naar eigen zeggen voorstellen tot boven de 210 procent telkens heeft afgewimpeld. “Ik heb steeds het duiveltje weer in het doosje geduwd,” zegt hij.
Minder investeringen
Een begroting in evenwicht komt er niet. Gatz vond de nodige besparing van 600 miljoen euro niet bij zijn regeringspartners. “Ik heb wel een kwart gevonden,” zegt hij over de 150 miljoen die nu bespaard zal worden. “Ik heb de situatie dus beter gemaakt dan ze dit jaar was. Het deficit is verkleind. We zijn er nog niet, maar we hebben een stap in de goede richting gezet na drie, vier moeilijke begrotingsjaren. Het is nu de rem erop.”
Een flinke besparing zit in het overheidsapparaat zelf, waar personeels- en werkingskosten moeten zakken. Ook in het openbaar vervoer dalen de investeringen. Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) geeft toe dat sommige plannen daardoor opschuiven. “We blijven investeren in de nieuwe tramlijn, maar we weten dat we het ritme van een aantal werven moeten vertragen,” zegt zij. De werf voor een gepland depot zal pas in 2025 starten en er wachten ook nog enkele tunnelrenovaties. “We moeten dat ritme bekijken. Zo krijgen we iets meer zuurstof in de begroting,” zegt Van den Brandt. Het aanbod aan openbaar vervoer blijft wel behouden.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Politiek , Begroting 2024 , Sven Gatz , Elke Van den Brandt