Op drieduizend plekken in de stad werd vanaf 25 september 2021 een maand lang de concentratie stikstofdioxide gemeten. Maar hoe kwam het Brussels Gewest op dat idee? BRUZZ-redacteur Sara De Sloover vertelt over het ontstaan van CurieuzenAir.
Sara De Sloover over CurieuzenAir: 'Eerste grootschalig burgeronderzoek in een hoofdstad'
Een grootschalig burgeronderzoek om de luchtkwaliteit te meten is er al eerder geweest. Curieuzeneuzen is de grote broer van CurieuzenAir. "Dat onderzoek was er in Vlaanderen in mei 2018. 20.000 Vlamingen hebben toen de concentratie stikstofdioxide gemeten onder begeleiding van de Universiteit Antwerpen. Dat was een van de grootste burgerwetenschapsonderzoeken in de wereld", vertelt De Sloover.
Brussels Gewest wilde ook weten hoe het met de luchtkwaliteit in Brussel zat. Het heeft de UA om eenzelfde soort onderzoek gevraagd. 3.000 mensen en organisaties hebben meegedaan. "Het is eerste keer dat in een grote stad, in een hoofdstad gebeurt", licht De Sloover toe. "Op dat vlak is het onderzoek wel uniek."
Meer CurieuzenAir
Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Milieu , curieuzenair , Sara De Sloover , luchtkwaliteit , curieuzeneuzen