Steunbetuiging voor ex-hongerstakers aan Poelaertplein

© BRUZZ - Belga
02/02/2022
Updated: 02/02/2022 15.23u

Ongeveer 150 mensen, volgens de organisatoren, zijn woensdagmorgen op het Poelaertplein in Brussel bijeengekomen om hun steun te betuigen aan vijf mensen zonder papieren die een proces hebben aangespannen tegen de Belgische staat. De vijf, die eerder een hongerstaking hielden om hun regularisatie te eisen, menen dat de staat een akkoord over hun vraag tot regularisatie niet naleeft. Volgens het kabinet van federaal staatssecretaris Sammy Mahdi is er echter geen sprake van een akkoord.

Mensen zonder papieren die vorig jaar in hongerstaking waren, en afgevaardigden van verenigingen die de rechten van vreemdelingen verdedigen, lieten voor het Justitiepaleis onder meer horen dat "de rechten van mensen zonder papieren geen politieke pasmunt zijn".

In 2021 hielden 475 mensen die illegaal in België verblijven de Begijnhofkerk en lokalen van de universiteiten VUB en de ULB in Brussel gedurende zes maanden bezet om hun regularisatie te eisen. Ze gingen ook 60 dagen lang in hongerstaking. Op 21 juli werd volgens hen een akkoord bereikt met de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi (CD&V).

De hongerstakers beweren dat het akkoord inhield dat hun regularisatieaanvragen ontvankelijk zouden worden verklaard, dat hun dossiers snel behandeld zouden worden en dat rekening zou worden gehouden met bepaalde criteria zoals de duur van hun verblijf in België, hun integratie in de samenleving, uitzicht op werk enzovoort.

Negatieve beslissingen

Tot dusver is slechts een honderdtal dossiers behandeld en zijn de meeste beslissingen negatief, betreuren de gewezen hongerstakers. Daarom spanden vijf van hen een kort geding aan bij de burgerlijke rechtbank van Brussel. Ze eisen de naleving van wat er volgens hen in juli is afgesproken.

Het kabinet van Mahdi heeft al meermaals benadrukt dat er destijds geen akkoord werd gesloten. De staatssecretaris lichtte toen enkel het regularisatiebeleid toe en wees erop dat een regularisatie altijd individueel wordt behandeld.

De vijf gewezen hongerstakers worden ondersteund door de Franstalige verenigingen ADDE (Association pour la Défense du Droit des Étrangers), CIRE (Coordination et Initiatives pour Réfugiés et Étrangers) en LDH (Ligue des Droits Humains).

Belgische staat betwist akkoord

De advocaat van de Belgische staat heeft woensdag voor de burgerlijke rechtbank van Brussel ontkend dat er een akkoord bestaat met mensen zonder papieren die vorig jaar een hongerstaking hielden om hun regularisatie te bekomen. De advocaten van vijf van deze mensen eisten woensdagmorgen in kort geding dat de Belgische staat de weigering van de regularisatie van hun cliënten zou opschorten.

Volgens de advocaten van de mensen zonder papieren hield Mahdi zich niet aan een akkoord van juli vorig jaar. Dat akkoord zou garanderen dat precieze criteria in acht worden genomen bij het onderzoek van de regularisatieaanvragen van zowat 475 mensen die illegaal in België verblijven.

De advocaten, onder wie Marie Doutrepont, Selma Benkhelifa en Sibylle Gioe, vroegen dat de weigeringen tot regularisatie en de bevelen om het Belgische grondgebied te verlaten opgeschort zouden worden zolang de richtlijnen van het akkoord van juli 2021 niet opgehelderd zijn.

Criteria

De ongeveer 475 sans-papiers die vorig jaar in hongerstaking waren, beweren dat ze via vier onderhandelaars de garantie van staatssecretaris Mahdi kregen dat bepaalde richtlijnen of criteria in rekening zouden worden gebracht bij hun regularisatieaanvraag, onder meer dat ze geïntegreerd zijn in België of een werkaanbieding hebben.

De raadsman van de Belgische staat, Konstantin de Haes, sprak van een "misverstand" en betwistte het bestaan van zo'n akkoord. "Ik meen dat de staatssecretaris deze mensen enkel aangespoord heeft een aanvraag in te dienen", zei hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni