Nog nooit een pipet gehanteerd of geschilderd met licht? Tijdens de Dag van de Wetenschap kon je je in Muntpunt volledig laten onderdompelen in de wereld van labojassen, machine learning en DNA. BRUZZ nam een kijkje op de meer dan 45 gratis activiteiten waar wetenschappers, docenten en studenten hun onderzoek uit de doeken te doen.
Dag van de Wetenschap: van DNA halskettingen tot een chemische plantentuin
De Dag van de Wetenschap heeft als doel om wetenschap toegankelijk te maken voor het grote publiek. In Brussel is de bibliotheek Muntpunt zondag daarom tot de nok gevuld met een mix van doe-activiteiten, interactieve workshops en experimenten.
Technopolis-gewijs kan je zo onder meer leren hoe geluid en temperatuur je pijnbeleving kunnen beïnvloeden of ontdek je via een heuse DNA shooter game uit welke structuren DNA is opgebouwd. Voor wie dat laatste nog wat moeilijk is om voor te stellen, staan de Biomedische Laboratoriumtechnologie van de Erasmushogeschool klaar met hun microscoop in de aanslag.
“Spuw maar eens in dit potje”, klinkt het dan. “Voeg nu met een pipet nog wat detergent en ethanol toe en dan mag je eens schudden.” Langzaam worden een aantal witte slierten zichtbaar. "Dat is je DNA. Dat mag je nu meenemen in een glazen flesje om te dragen als halsketting."
Lego
In een andere hoek wordt dan weer met Lego gebouwd aan de stad van de toekomst waarna je model wordt gescand met artificiële intelligentie. Houdt je stadsplan zich staande tegen een hittegolf of heb je toch nood aan meer groene ruimte en water? Ons model werd alvast terug naar de tekentafel verwezen: "Te veel asfalt en beton".
Een verdieping hoger ontrafelen we onder toeziend oog van de VUB-ingenieurs de geheimen van de lichtbreking en krijgen we nog een basisles programmeren. Erg leuk is ook het standje van de bio-wetenschappers waar je met zoutkristallen een chemisch tuintje kweekt.
De hyperpopulaire wetenschapskomiek Lieven Scheire indachtig wordt daarbij duchtig met weetjes gestrooid. "Wist je dat deze organisch groeiende structuren ooit wetenschappers en masse liet geloven dat ze leven op Mars hadden gevonden?"
Vislarven
Voor wie het even heeft gehad met de doe-activiteiten zijn er ook verschillende onderzoekers die hun bevindingen komen vertellen tijdens lezingen van telkens 20 minuten. Ideaal dus om je in korte tijd onder te dompelen in onderwerpen als de doopvontschelp, reclame, allergische reacties op vaccins of vislarven.
Ook verschillende stadswandelingen, een quiz en – jawel – een wiskundige stand-up comedyshow maken deel uit van het programma. De dag wordt tot slot afgesloten met een muzikaal intermezzo waar de diepe tonen van een klassieke cello samensmelten met hedendaagse elektronische sferen. LUCA School of Arts belooft alvast "een symfonie zoals je die nog nooit hebt gehoord".
Lees meer over: Wetenschap , Dag van de Wetenschap , Muntpunt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.