VUB-onderzoeker krijgt 1,5 miljoen euro voor zoektocht naar neutrino's

© Belga
10/08/2018

Krijn de Vries, natuurkundige en onderzoeker bij de vakgroep Fysica van de Vrije Universiteit Brussel, gaat een nieuwe radartechnologie ontwikkelen waarmee hij kosmische straling, genaamd neutrino's wil observeren. Om zijn onderzoek waar te maken ontvangt de Vries 1,47 miljoen euro van de European Research Council Starting Grant.

Neutrino's zijn spookachtige subatomaire deeltjes die pas recent werden ontdekt door het onderzoeksinstituut IceCube op de Zuidpool. Ze zijn onder meer afkomstig uit de meest extreme omgevingen in het heelal en kunnen na een reis van miljarden lichtjaren zelfs de aarde bereiken.

Om beter inzicht te krijgen in de eigenschappen van deze raadselachtige kosmische straling, zijn veel meer waarnemingen nodig. Maar dat is niet haalbaar met enkel de detector van het onderzoeksinstituut IceCube. "Een uiterst interessant signaal om een zeer groot detectievolume te bekijken en meer waarnemingen te bekomen, is het radiosignaal," legt Krijn de Vries uit.

Het RadNu project van de Vries richt zich op de ontwikkeling van een nieuwe radardetectietechniek. En daar krijgt hij 1,5 miljoen euro voor van een Europees onderzoeksfonds.

"De detectie van deze kosmische neutrino's geeft ons een volledig nieuwe kijk op de meest energetische objecten in ons universum," aldus de Vries.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Wetenschap , VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni