Onderzoekers van de VUB zullen tijdens de derde editie van de loopwedstrijd 'Legends Backyard Ultra' fysiologische en cognitieve data verzamelen bij 12 ultrasporters. Het onderzoeksteam wil onder meer het verband documenteren tussen fysieke en mentale vermoeidheid en het effect van een extreem evenement op de hartfunctie en het denkvermogen.
VUB-onderzoekers volgen ultralopers tijdens marathon
Tijdens de wedstrijd - die zaterdag start - lopen deelnemers elk uur 6,7 kilometer, totdat de voorlaatste deelnemer afhaakt. De tijd die ze elk uur overhouden, kunnen ze gebruiken voor herstel en de voorbereiding op de volgende ronde. Twee Belgen zijn momenteel wereldrecordhouder in de discipline: Merijn Geerts, die deelneemt aan het onderzoek, en zijn medeloper Ivo Steyaert. Hun wereldrecord staat op 677 km lopen in 101 uur, aldus de VUB.
VUB-professor en expert in de inspanningsfysiologie, professor Kevin De Pauw, zal samen met een groep onderzoekers van Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie tijdens de wedstrijd fysiologische, subjectieve en cognitieve data verzamelen bij de deelnemers.
Vermoeidheid
"Over ultramarathons bestaat al veel informatie maar deze data beperken zich veelal tot momentopnames voor en na de competitie", zegt De Pauw in een persbericht van de VUB. "Een Backyard Run is nog extremer, maar voorziet ook de mogelijkheid om gedurende het event metingen te doen."
Het team zal fysieke vermoeidheid, mentale vermoeidheid en cognitieve functies onderzoeken. Daarbij komen zaken zoals voeding, (micro)slaap en prestatie aan bod. Ze zullen ook bloedstalen afnemen, het hart monitoren en het microbioom - genetische informatie uit micro-organismen in het lichaam - van deelnemers onderzoeken.
De deelnemers legden al inspanningstesten af in het labo BLITS op campus van de VUB in Etterbeek, voor een nulmeting. De onderzoekers zullen die vergelijken met data van tijdens en na het event.
Lees meer over: Brussel , Wetenschap , Sport , VUB , marathon , sportprestatie