De Belgisch-Congolese artiest Nelson Louis (28) is door de stad Brussel geselecteerd om een kunstwerk te maken voor het Lumumbaplein. Vanuit Kinshasa, waar hij momenteel werkt, licht hij zijn project De geïsoleerden toe.
Kunstenaar Nelson Louis: ‘Mijn kunstwerk is een eerbetoon aan drie vermoorde politici'
Het kunstwerk kadert in de dekolonisatie van de openbare ruimte. Werkt u al langer rond dit thema?
Nelson Louis: Ik kom uit een gemengd Belgisch-Congolees gezin, mijn vader is Belg, mijn moeder Congolese en actief in de diplomatie. De koloniale geschiedenis en de relatie tussen België en Congo voor, tijdens en na de kolonisatie waren altijd een thema in ons gezin. Daardoor kan ik er in mijn werk niet omheen. Bovendien ken ik de buurt van het Lumumbaplein en de Naamsepoort als mijn broekzak. Ik kom van kinds af in Matonge, het is dé ontmoetingsplek van de Congolese diaspora.
Wordt uw project een eerbetoon aan Patrice Lumumba, de eerste premier van onafhankelijk Congo, die in 1961 werd vermoord?
Louis: Niet alleen aan hem, ook aan zijn linker- en rechterhand Joseph Okito en Maurice M’Polo. Zij zijn op hetzelfde moment, in dezelfde omstandigheden en vanwege dezelfde overtuiging vermoord, maar ze zijn een beetje vergeten. Ik wil hen op hetzelfde voetstuk plaatsen als Lumumba. Ik noem het werk De geïsoleerden omdat de lichamen van die drie politici nooit werden teruggevonden, omdat men hen nooit echt heeft kunnen begraven.
"Bovenaan elke mast komt er een vuist in brons gericht op het standbeeld van Leopold II"
Hoe zal u dit eerbetoon vormgeven?
Louis: Het worden drie metalen vlaggenmasten van ruim zes meter hoog in de kleuren van de Democratische Republiek Congo, blauw, rood en geel. Op die manier worden de identiteit van het plein en de ingang van Matonge duidelijk gemarkeerd. Elke mast wordt gedecoreerd met maskers en staat voor een van de drie politici. Op de betonnen sokkel onderaan komt de onafhankelijkheidsspeech van Lumumba te staan.
Volgens de opdracht moet het kunstwerk een tegenwicht vormen voor het standbeeld van Leopold II, schuin tegenover aan Troon.
Louis: Klopt, daarom komt er bovenaan elke mast een vuist in brons gericht op dat standbeeld van Leopold II. Het is een teken van verzet, een manier om te zeggen: we zijn er nog steeds.
Wanneer zal de installatie klaar zijn?
Louis: Het werk zal in de loop van dit jaar vervaardigd en geïnstalleerd worden. De inhuldiging vindt plaats op 17 januari 2024, exact 63 jaar nadat de drie politici vermoord zijn.
Lees meer over: Brussel , actua , Samenleving , Kort gesprek , Nelson Louis , Lumumbaplein , Leopold II