Stembureau 26 in Brussel-Stad

| Stembureau 26 in Brussel-Stad.

Veel minder niet-Belgen regi­streer­den zich voor gemeente­raads­verkie­zingen in Brussel

JP
© BRUZZ
31/07/2024

In Brussel is het aantal geregistreerde kiezers onder niet-Belgen - met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober - gedaald van 17 procent in 2018 naar 12 procent dit jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de FOD Binnenlandse Zaken, op de laatste dag van de inschrijving. Niet-Belgen mogen stemmen op gemeentelijk niveau, maar zijn daar niet altijd van op de hoogte.

Deze cijfers zijn voorlopig en afkomstig van Binnenlandse Zaken per 13 juli. De laatste registraties zijn voorlopig nog niet meegenomen. De FOD Binnenlandse Zaken komt pas midden augustus met een update van de cijfers, weet Brussels Times.

Niet-Belgen kunnen zich nog tot woensdagavond 31 juli registreren voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Dit wordt de vierde keer dat EU-burgers en niet-EU-burgers die langer dan vijf jaar in België wonen, mogen meestemmen.

Landelijk ligt de inschrijvingsgraad op ruim 12 procent, meldt persagentschap Belga. Vlaanderen scoort slecht vergeleken met Wallonië: in Vlaanderen heeft slechts 5 procent van de niet-EU-burgers en minder dan 9 procent van de EU-burgers zich geregistreerd. In Wallonië registreerde meer dan 20 procent van de EU-burgers en 10 procent van de niet-Europeanen zich.

Geen uniform beleid - voorlopig

Een mogelijke verklaring voor de lage registratiegraad is het gebrek aan informatievoorziening. “We wonen sinds 2020 in Brussel. Dit worden mijn eerste lokale verkiezingen hier,” zegt Iza Bodzioch, die dit jaar voor het eerst gaat stemmen in Molenbeek, aan BRUZZ. “Voordien woonden we in Vlaanderen en hoewel ik politiek heb gestudeerd, is stemmen aan me voorbijgegaan."

In het Brussels Parlement is een resolutie goedgekeurd die de communicatie van de 19 gemeenten moet uniformiseren. Daar is vandaag nog niets van te merken. Gemeenten zoals Oudergem en Elsene hebben hun inwoners gewaarschuwd, waarbij Elsene zelfs posters op straat heeft gehangen.

In Molenbeek heeft Bodzioch zelfs geen herinnering per post ontvangen. “De gemeente heeft me niets gestuurd,” zegt ze. “Ik heb mezelf geregistreerd, tegelijk met de registratie voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.”

Bodzioch staat positief tegenover een gemeente die posters ophangt. “Het zou in het belang van de gemeente moeten zijn om verkiezingen te promoten,” sluit ze af. “Aangezien de gemeenteraad de burgers vertegenwoordigt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Meer verkiezingsnieuws , Gemeenteraad , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , stemrecht niet-Belgen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni