In de laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. Voor Anderlecht gaan we naar Neerpede. Als het van het Brussels Gewest afhangt, komt daar binnenkort een zwemvijver. Het project verdeelt de gemeentepolitiek en de burgers, en zo zijn er meer dossiers in Anderlecht.
Zwemplezier of natuurbederf? Zwemvijver Neerpede verdeelt Anderlecht
Lees ook: Anderlecht: het trauma van Good Move
Met meer dan 125.000 inwoners op een oppervlakte van iets minder dan 18 vierkante kilometer is Anderlecht de derde grootste gemeente van het Brussels Gewest. Netheid, veiligheid en mobiliteit zijn de typisch grootstedelijke thema’s die er de gemeentepolitiek beheersen.
De gemeente kwam de voorbije jaren dan ook niet alleen in het nieuws omwille van de voetbalprestaties van RSCA. Onder andere de dodelijke politieachtervolging waarbij de 19-jarige Adil om het leven kwam, de dodelijke schietpartij in de Wayezstraat waarbij een man doorzeefd werd met kogels van een oorlogswapen, het mislukte circulatieplan in Kuregem en de drugscriminaliteit in die wijk, net als in Peterbos, bepaalden de actualiteit.
Maar Anderlecht is veel groter dan die twee laatstgenoemde wijken. Ook het landelijke Neerpede in het uiterste zuidwesten van het gewest behoort tot de gemeente. Daar heeft het Brussels Gewest plannen om een zwemvijver in te richten, in de zogenaamde Middenvijver van Neerpede.
Zwemmen in de natuur
Burgercomité ‘Sauvegardons Neerpede’ ziet de zwemvijver niet zitten. “Allereerst is er de menselijke druk op de natuur en biodiversiteit,” zegt Yannick Laurent van het burgercomité. “Daarnaast is het probleem dat mensen naar dit park komen om te herbronnen, omdat het een rustige omgeving is met een beetje wilde natuur. Als je hier aan sport of recreatie gaat doen op grote schaal, is dat gedaan. Er zal controle zijn over het aantal mensen in het water, maar niet in de rest van het park.” Laurent vreest, net als veel andere tegenstanders, voor een volkstoeloop die het park niet zou aankunnen.
‘Sauvegardons Neerpede’ verzamelde ruim achtduizend handtekeningen tegen het project, maar er zijn ook Anderlechtenaren die uitkijken naar de zwemvijver. Er zal plaats zijn voor maximum 225 zwemmers tegelijk en die zullen allemaal moeten reserveren om in het water te mogen springen. “Dus er gaat geen plaats zijn voor frigoboxtoeristen. Het wordt geen openbaar strand,” weet buurtbewoner Peter Pype.
Hij wijst ook op het gewestelijk ontwikkelingsplan dat er voor Neerpede is. Het Gewest wil een groot natuur- en recreatiepark van 400 hectare van maken, waarbij de natuur een boost moet krijgen door onder meer de oevers van de vijvers te ontharden.
"Je kan in contact komen met de natuur door daar te gaan zwemmen. Dat is wellicht een meerwaarde voor veel Brusselse kindjes die niet eens een tuin hebben"
Buurtbewoner
“Ja, er zal een stukje opgeofferd worden aan menselijke activiteit, maar het is ook een park in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dan denk ik dat de plek daar naast de Ring de perfecte plek is om in openlucht te kunnen zwemmen. Je kan in contact komen met de natuur door daar te gaan zwemmen. Dat is wellicht een meerwaarde voor veel Brusselse kindjes die niet eens een tuin hebben.”
Anderlechtse meerderheid
Het project is vergund en aftredend minister Alain Maron (Ecolo) hoopt tegen 2026 het water in te kunnen duiken, maar dat hangt af van het verzet. Niet alleen burgerorganisaties hebben beroepsprocedures gelanceerd, maar ook het gemeentebestuur. De meerderheid van PS-Vooruit-Ecolo-Groen-Les Engagés-Défi zit nog met veel vragen over het dossier en vreest dat de zwemvijver de gemeente veel extra kosten zal bezorgen.
De vraag is of diezelfde coalitie, met vandaag nog een meerderheid van 27 op 47 zetels, na 13 oktober aan de macht blijft in Anderlecht. Een blik op de Anderlechtse resultaten van de verkiezingen van 9 juni voor het Brussels parlement doet vermoeden dat de kaarten wel eens stevig door elkaar zouden kunnen worden geschud. De PS van burgemeester en lijsttrekker Fabrice Cumps verloor toen amper stemmen in vergelijking met de verkiezingen van 2019 (-0,62 procent), maar coalitiepartner Ecolo ging wel fors achteruit (-9,40 procent).
De ecologisten maakten zich in Kuregem niet populair met de invoering van het Good Move-circulatieplan. Groen-schepen Susanne Müller-Hübsch – zij krijgt normaal de derde plaats op de Ecolo-Groen-lijst - was toen kop van jut en kreeg zelfs even politiebewaking na bedreigingen. “Ecolo, Groen dehors,” klinkt sindsdien geregeld tijdens de gemeenteraadszittingen aan het Raadsplein. Schepen en Ecolo-lijsttrekker Nadia Kammachi zorgde dan weer voor verdeeldheid binnen het college toen ze met een solomove het hoofddoekenverbod binnen de gemeente probeerde af te schaffen.
Uitdager is ex-burgemeester
Ook voor andere partijen uit de coalitie is de toekomst onzeker. Défi, een andere partner van de PS vandaag, verliest een belangrijk Anderlechts kopstuk, want aftredend schepen Alain Kestemont besliste onlangs om de partij te verlaten. Hij stopt met de politiek en roept de Anderlechtenaren op om op de PS+Vooruit-lijst te stemmen, waar aftredend Vlaams schepen Bieke Comer een belangrijke tweede plaats krijgt.
Les Engagés, de laatste partij uit de meerderheid, kwam bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog op met PS en Vooruit, maar in oktober zoekt de partij aansluiting bij de gemeenschappelijke lijst van MR, Open VLD en CD&V. De aftredende Les Engagés-schepenen Fatiha El Ikdimi en Julien Milquet krijgen er de vierde en zevende plaats. Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) is als lijsttrekker de uitdager van Cumps en was van 2007 tot 2012 al eens burgemeester van Anderlecht. Open VLD staat op die lijst op plaats negen. Die is voor Yago Bastin.
Op 9 juni ging de MR er in Anderlecht met bijna zeven procent op vooruit, maar kreeg ze nog steeds iets minder stemmen dan de PS. Wie de socialisten wel inhaalde bij de verkiezingen voor het Brussels parlement was de PTB. Die kreeg op 9 juni een voorsprong van ruim negen procent op de PS en heeft met zeven zetels vandaag al een behoorlijk grote fractie in de gemeenteraad.
Ten slotte is het uitkijken naar Team Fouad Ahidar. Die lijst haalde op 9 juni ruim 26 procent van de Nederlandstalige stemmen in Anderlecht – geen enkele Nederlandstalige partij kwam in de buurt – maar toen kon de Anderlechtenaar ook op Ahidar zelf stemmen. Met Nadine Van Lysebetten heeft hij voor zijn Anderlechtse lijst alvast een opvallende naam aangetrokken. Zij zetelde tot 2018 in de gemeenteraad als N-VA’er.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. Op 3 september de volgende aflevering: Vorst.
Lees meer over: Anderlecht , Anderlecht kiest , zwemvijver , Neerpede