Rupture, de allereerste documentaire van BRUZZ, is al meteen geselecteerd voor het gerenommeerde internationale filmfestival Docville. De film brengt het unieke verhaal van vijftien Brusselse jongeren uit de geplaagde Peterboswijk die een trektocht maken door de Spaanse Pyreneeën.
Documentaire 'Rupture' van BRUZZ in wereldpremière op Docville
BRUZZ bericht regelmatig over Peterbos. Deze sociale woonwijk in Anderlecht heeft een niet al te positieve reputatie. Drugsbendes zwaaien er de plak, en bedreigingen en vandalisme zijn er schering en inslag.
Maar er is ook een ander Peterbos dat minder mensen kennen: dat van de jeugdwerking van D’Broej. Het lokale jeugdhuis heeft al dertig jaar de traditie om met jongeren uit de wijk een week de wilde Spaanse Pyreneeën in trekken als een soort van overgangsritueel naar het volwassen leven. De naam van dat project is Rupture.
Jonge Brusselse filmmakers
Het unieke project is uitgegroeid tot een cruciale etappe in het leven van jongeren die in Peterbos opgroeien. Maar het was nog nooit gefilmd. Jeugdwerkers van D’Broej stapten zelf naar BRUZZ met de vraag om Rupture eens van binnenuit vast te leggen om het te kunnen delen met de buitenwereld. BRUZZ zag hierin een prachtige kans voor Zohra Benhammou en Younes Haidar, twee jonge Brusselse filmmakers met Belgisch-Marokkaanse roots. De film werd hun documentaire-debuut.
“Bij de start van deze productie worstelde ik met mijn Marokkaanse roots. Ik herkende iets van mezelf in de jongeren van Peterbos die op zoek waren naar een eigen identiteit. De steun van een jeugdwerking als D’Broej heb ik gemist toen ik zo oud was als zij.”
Filmmaker
In hun documentaire zien we Benhammou en Haidar samen met de onervaren wandelaars uit Peterbos elke dag de bergen intrekken om weer en wind te trotseren. De extreme omstandigheden en de kracht van de woeste natuur dwingen de jongeren om na te denken over zichzelf en hun leven in Brussel. 's Avonds in de berghut delen ze hun zorgen en geven ze een uniek inzicht in de soms harde realiteit waarmee jongeren uit de Peterboswijk dagelijks worden geconfronteerd.
Stigmatiserend
Met Rupture willen beide filmmakers ons beeld van Peterbos nuanceren en oproepen tot empathie. Ondanks de moeilijke levensomstandigheden waarin ze zijn opgegroeid, houden de jongeren van hun wijk omdat die hen gemaakt heeft tot wie ze vandaag zijn. Tegelijk is de film een ode aan jeugdwerkers en de bepalende rol die zij kunnen spelen in het leven van jongeren.
“De media beseffen te weinig dat hun nadruk op de negatieve kant van Peterbos stigmatiserend werkt voor de jongeren die er leven. Het belemmert hen in het vinden van een job, bijvoorbeeld. Ik wou daarom een realistisch beeld ophangen van Peterbos.”
Filmmaker
De film heeft ook artistieke ambities. Als toeschouwer beleef je een fysieke ervaring wanneer je samen met de filmploeg en de jongeren dezelfde besneeuwde paden beklimt. De indrukwekkende natuurbeelden in Rupture zijn daarbij meer dan mooifilmerij: de brute weidsheid van het berglandschap vormt het perfecte contrast met de intieme beslotenheid van de berghut waar de tieners hun kwetsbare getuigenissen brengen.
Wereldpremière Rupture
vrijdag 22 maart om 20u00
Kinepolis, Leuven
DOCVILLE, Internationaal Documentaire Filmfestival
Meer info op docville.be
Rupture
Lees meer over: Samenleving , Film , Rupture , Peterbos , Jongeren , D'Broej , sociale woonwijk , stigmatisering , jeugdwerking , introspectie